7 motive pentru care unii oameni aleg să trăiască fără copii.

În urmă cu aproximativ o sută de ani, calitatea contracepției era la un astfel de nivel încât funcționa regula: „dacă faci dragoste, ai copii”. Orice om matur fără copii era considerat fie bolnav, fie neatractiv ca partener s*xual ori soț.

Relativ recent, am învățat să ne controlăm sistemul reproducător fără a dăuna sănătății. Și imediat au apărut indivizii childfree, care au rupt stereotipurile.

Se pare că poți trăi fără copii nu mai rău sau chiar mai bine decât împreună cu ei.

Cine sunt acești oameni?

Childfree – sunt oamenii liberi de copii. Există oameni fără copii care nu au devenit părinți din diferite motive, dar și-ar fi dorit, și există childfree – cei care nu-și doresc copii și nu suferă pentru asta.

Cercetătorul Gene Wivers a împărțit aceste persoane în două grupuri:

– cei care nu iubesc copiii;

– cei care se simt bine fără copii.

De ce fac asta?

Motivul principal este că nu doresc. De ce exact, fiecare decide pentru sine. Există multe motive:

1. Libertatea. Părinții sunt responsabili pentru copil până la vârsta de 18 ani. Acest lucru este în teorie, în practică – toată viața. Nu te poți debarasa de copil chiar dacă îl lași la părinți și pleci pe o insulă pustie fără comunicare, oricum vei avea copil.

2. Responsabilitatea. Nu toți sunt dispuși să aibă grijă și de sine, și de copil. Cuiva nu-i place responsabilitatea în niciun fel. Și această abordare este corectă: dacă omul nu vrea să-și asume obligații, nu este capabil și nu intenționează să le îndeplinească, atunci nu este nevoie să tragă o povară excesivă. ”Nu ești sigur – nu depăși”.

3. Banii. Copiii sunt scumpi, uneori foarte scumpi. Cineva nu își poate permite întreținerea unui copil, iar cineva își iubește nivelul de trai mai mult decât copiii.

4. Cariera. În special pentru femei. Îngrijirea copilului încă este o activitate feminină: de la 13 până la 47% dintre mame nu lucrează din cauza nevoii de a avea grijă de copii. Femeia este luată în serios numai dacă naște. Desigur, există femei minunate care reușesc tot. Dar există și dintre astea care nu reușesc. Ele aleg cariera.

5. Lipsa unei cariere. Copiii implică un venit constant, în creștere. Pe măsură ce aceștia cresc, costurile cresc. O persoană fără copii își poate permite munca la distanță, câștiguri mici sau ocazionale, munca pentru o porție de mâncare într-o tabără de voluntari etc.

6. Calități incompatibile cu copiii. Din cauza țipătului unui copil poți avea dureri de cap. Din cauza caracterului dificil nu reușești negociezi cu el. Din cauza agresiunii ești tentat să începi o luptă. Problemele psihologice nerezolvate te țin treaz. Lista motivelor „pentru care nu ar trebui să devii părinte” numără zeci de puncte.

7. Frica. Temeri există multe: nașterea, sarcina, schimbarea statutului, schimbări în relație, dificultăți financiare.

Să nu ai copii – este bine?

Nu este nici bine, nici rău, este o decizie individuală care privește viața personală și intimă.

Rău – este atunci când critici viața personală a altcuiva și te urci în patul lui. Acest lucru se aplică atât opozanților childfree, cât și a celor fără copii.

Nu sunt childfree, sunt din altă tabără, însă îi înțeleg. Dar tu?