Singurătatea te poate învăța aceste 7 lucruri importante și utile

Fiecare dintre noi are propria relație cu singurătatea: pentru unii este o emoție neplăcută de inutilitate și neputință, pentru alții este o dorință conștientă și o modalitate de refacere a resurselor. Dacă perspectiva de a fi izolată de oameni îți provoacă disconfort, ar trebui să cunoști această stare îndeaproape și să înțelegi ce beneficii îți poate aduce.

Iată ce poți învăța dacă rămâi singură cu tine însăți:

1. Te poate ajuta să construiești o relație mai conștientă cu tine. 

Rămânând singură – fără acces la Internet, cărți și alte modalități de a-ți ocupa mintea – te întâlnești cu gândurile și emoțiile tale cele mai profunde și uneori neplăcute. În mare parte acestea fac singurătatea atât de dificilă.

Dar recunoscând emoțiile complexe, punându-ți întrebări dificile, te vei cunoaște mai bine și vei construi o relație de încredere și confortabilă cu cea mai importantă persoană din viața ta – tu. În astfel de momente se nasc sentimente fără de care dezvoltarea armonioasă a personalității este imposibilă – acceptarea, iubirea de sine și grija de sine.

2. Te poate învăța să comunici mai îndrăzneț cu oamenii 

Timpul petrecut în izolare te poate face mai curajoasă. În loc să suferi de faptul că toată lumea te-a părăsit și să te gândești cine este de vină pentru asta, nu ezita să iei inițiativa și să întrebi: „Mă simt singură, vrei să ieșim undeva?” Singurătatea nu este defectul tău, ci starea obiectivă în care te afli în acest moment. Nu fi timidă. Când le spui sincer celorlalți despre cum te simți, le oferi ocazia să te ajute. Nu-ți fie frică să-ți arăți vulnerabilitatea.

3. Nu-ți va mai fi teamă de singurătate

Dacă singurătatea îți provoacă disconfort, acesta nu este un motiv să o eviți, ci mai degrabă să fii în această stare cât mai des. Potrivit psihoterapeutului Kristen Martinez, singurătatea te va ajuta să înveți cum să te simți suficient de confortabil în lupta împotriva incertitudinii și anxietății.

4. Te va învăța să te bucuri de lucrurile care te fac fericită

Singurătatea are un avantaj incontestabil: poți fi tu însăți. Folosește timpul în singurătate ca o ocazie pentru a avea grijă de tine. Consideră că e un cadou, nu o pedeapsă și fii recunoscătoare că ai ocazia să fii în singurătate.

5. Te va ajuta să-ți schimbi atitudinea față de oameni

Omul care suferă de singurătate poate găsi multe oportunități de a se simți util și, în același timp, de a aduce cuiva un beneficiu. Fiind singură cu tine, poți vedea ce se întâmplă dincolo de mediul tău obișnuit și îți poți schimba atitudinea față de multe lucruri.

6. Te poate ajuta să-ți dezvălui latura creativă

Singurătatea – este cel mai bun timp pentru inspirație. Dar s-ar putea să-ți fie dificil să te exprimi, atunci când experimentezi emoții negative, de aceea psihologii te sfătuiesc mai întâi să faci față disconfortului pe care îl simți fiind izolată de societate. De exemplu, poți scrie într-un jurnal că ești singură, scrie o poveste despre el sau pictează. Astfel de practici te pot ajuta să te vindeci și să-ți împărtășești sentimentele cu ceilalți.

7. Te poate ajuta să meditezi și să fii atentă

Singurătatea îți permite să reflectezi asupra experienței tale interioare. Să verifici ce emoții trăiești acum și de ce, să observi ce îți lipsește acum, la ce te gândești. A fi singură, fără încercarea de a evita această stare – este o bună practică de conștientizare.