Mă urăsc: cum să scap de această atitudine negativă față de propria persoană?

Se întâmplă astfel de povești și din păcate nu sunt rare – când omul se urăște cu toate fibrele sufletului său. De unde vine acest sentiment și cum, odată ce te-a depășit, să scapi de el?

Ura de sine, care se mai numește și auto-agresiune, poate fi de două tipuri – conștientă, când omul își dă seama că experimentează sentimente negative față de sine și subconștientă. Dacă în primul caz totul este mai mult sau mai puțin clar, atunci în cel de-al doilea se poate trage o concluzie despre ura de sine prin comportamentul omului, atunci când el singur își provoacă rău sie și corpului său.

Persoanele care se confruntă cu auto-agresiunea suferă de obiceiuri negative – fumat, alcoolism și dependența de droguri, se torturează cu tot felul de diete, fac sporturi extreme, sunt neatenți (producându-și adesea răni fizice), nu se spală și nu respectă igiena, nu fac ordine în casa în care locuiesc, etc.. Desigur, cele enumerate mai sus pot avea și alte motive, dar atunci când un astfel de comportament are un caracter patologic, atunci cu siguranță este vorba de auto-agresiune.

Întrucât existența determină conștiința și nu invers, ura de sine este cauzată cel mai adesea de cauze externe și nu interne. La o anumită etapă a vieții, ceva a mers prost și viața i se pare omului goală, fără valoare, iar lumea i-a înșelat așteptările. Ce face o persoană puternică în acest caz? Lucrează asupra greșelilor și depășește circumstanțele externe. Cum se comportă cel slab? Fiind sigur că nu poate lupta împotriva lumii, începe să se urască. „Sunt mai rău decât alții”, își spune:, „nu merit binele, de aceea lumea mă respinge, mă urăsc pentru că trebuie să stau pe margine, în timp ce alții trăiesc o viață plină și fericită.”

Ura de sine poate apărea și ca urmare a unor evenimente de viață tragice, care includ pierderea și violența. În primul caz, omul ajunge la concluzia că a făcut ceva rău, din moment ce viața l-a lipsit de persoana iubită sau de lucruri foarte importante și necesare. În cel de-al doilea caz, omul începe să se considere murdar, certat, demn doar de dispreț și, ca urmare, de ură.

Un alt motiv pentru care o persoană se poate trata negativ – este o crimă sau o faptă rea pe care nu și-o poate ierta. Este ușor de înțeles că ura de sine în astfel de cazuri este strâns legată de sentimentul de vinovăție și cu cât omul îl simte mai puternic, cu atât mai mult se va autopedepsi – adică se va urî.

Dar dacă omul nu poate explica clar de ce se urăște? În astfel de cazuri, psihologii recomandă reîntoarcerea la evenimentele din copilărie – cel mai probabil, acolo s-a întâmplat ceva, care ulterior l-a făcut să se urască.

Auto-agresiunea este periculoasă tocmai pentru că este îndreptată împotriva ta. Indiferent cum îi urăști pe ceilalți, aceștia au șansa să-ți neutralizeze negativismul: să-ți răspundă cu rău la rău, să înceteze comunicarea, scăpând astfel de tine și de atitudinea ta. Dar de sine omul nu poate scăpa și pe lângă asta, știe cum să se lovească și mai tare.

Cum să-ți întorc iubirea de sine?

– mai puțină autocritică

Autocritica este o armă foarte puternică, de aceea trebuie utilizată cu atenție, altfel riști să-ți distrugi complet stima de sine. Lăudându-te cât mai des pentru succes, iertându-ți greșelile și eșecurile.

– ești diferit

Toți oamenii sunt unici, așa că nu te compara cu ei: fiecare are propriile slăbiciuni și virtuți. Pleacă de la ceea ce ai, transformându-ți slăbiciunile în virtuți, iar virtuțile în avantaje.

– consolidează-ți stima de sine.

Autoagresiunea nu apare din nimic și indiferent de motiv , stima de sine scăzută a devenit un sol fertil pentru ea, așa că trebuie să ai grijă să o consolidezi.