4 trucuri de la Sigmund Freud, care îți permit să descoperi părțile întunecate ale altor persoane (și ale tale)

De regulă, o persoană obișnuită știe despre teoria lui Freud doar un singur lucru: bananele și alte fructe sunt simboluri ale organelor masculine sau feminine. Însă regele psihanalizei avea o mulțime de tehnici, datorită cărora chiar și un necunoscător poate afla lucruri interesante despre aproape orice om. Vorbim despre cuvintele rostite accidental, acțiunile automate, umor și, desigur, vise.

1. Întreabă omul ce a visat

Freud a fost primul care a stabilit în lumea științifică ideea că visele – sunt produsul activității mintale a visătorului. Orice vis se bazează pe dorințe reprimate, de obicei asociate cu dorința de iubire sau putere inacceptabilă, care sunt contrare moralei general acceptate.

Interpretând visele pacienților, cunoscuților și chiar ale sale, Freud a identificat câteva interpretări:

– Piersicile sau merele simbolizează sânul feminin.

– Orice parazit sau animal mic (de exemplu, gândacul sau șoarecele) fac aluzie la un copil.

– Uniforma – reprezintă nuditate.

Visul trebuie să fie interpretat de visător. Prin urmare, data viitoare când cineva îți spune că a văzut ceva curios în vis, întreabă-l ce poate însemna asta. Răspunsul va fi adevărat, chiar dacă la prima vedere nu pare așa. Desigur, potrivit tatălui psihanalizei.

2. Acordă atenție cuvintelor rostite accidental

Erorile în vorbire sau eratele sunt denumite științific „parapraxis”, iar în viața de zi cu zi se numesc „alunecări freudiene” care trădează dorințele sau fricile interne pe care omul nu le poate arăta în viața obișnuită din diverse motive.

Desigur, pentru a descoperi sensul erorii, trebuie să ai multă experiență. Dar indiferent de abilitățile celui care interpretează sensul, cuvântul care a ieșit în vorbire este important pentru vorbitor și trebuie să pornești de la el.

3. Urmărește acțiunile automate

Probabil ți s-a întâmplat ceva similar: voiai să arunci ambalajul de brânză în urnă, însă arunci brânza, apoi te gândești ce s-a întâmplat. Aceste acțiuni pot oferi o mulțime de informații despre lumea interioară a omului și una care este de obicei ascunsă de ochii străini.

De exemplu, Freud menționează un incident care i s-a întâmplat. Vizitând o doamnă care îi era indiferentă, psihanalistul a vrut să apuce un scaun, dar din greșeală a pus mâinile pe șoldurile ei. Concluzia pe care a făcut-o a fost destul de evidentă: la nivel subconștient avea sentimente pentru ea.

4. Observă pe seama căror subiecte glumește omul.

La baza oricărei glume se află o asemănare între lucrurile care nu se aseamănă la exterior. Cu alte cuvinte, orice umor este construit pe semnificații secrete și, prin urmare, este deosebit de important atunci când încerci să „deschizi” inconștientul.

În cartea lui Freud „Inteligența și relația ei cu inconștientul”, se menționează că domeniul umorului nu este deosebit de dezvoltat și, prin urmare, este dificil să tragem concluzii mai mult sau mai puțin exacte. Totuși, acest lucru nu l-a împiedicat să conecteze umorul și visele: în opinia sa, mecanismul psihic este asemănător. Prin urmare, dacă omul preferă să glumească despre gândaci sau rozătoare, atunci este foarte preocupat de ”copii”.