Bărbatul tăcut: 4 motive care pot explica tăcerea iubitului tău

Ai întâlnit un bărbat tăcut și te preocupă acest lucru? Nu vorbea prea mult la începutul relației, nu vorbește nici acum, iar la reproșurile tale se închide și mai mult în sine? Nu-ți face griji. Bărbații tăcuți sunt considerați mai degrabă o normă decât o excepție de la regulă.

1. Băieții încă din copilărie sunt învățați să tacă.

Tăcerea bărbaților poate fi explicată prin faptul că este un stereotip de educație acceptat în societate. Tăcerea lor este mai degrabă o abilitate socială. Cu toții acționăm stereotipic. Fetelor, în societatea noastră li se insuflă că trebuie să se căsătorească, să aibă copii și să fie frumoase. Iar bărbații trebuie să fie laconici. Aceste stereotipuri sunt formate în copilărie, când băieților încă la grădiniță li se spune: ”Băieții nu se plâng, băieții nu plâng.”

2. Bărbatul este tăcut pentru că nu are încredere în nimeni.

Bărbatul poate rămâne tăcut, deoarece este convins că nu va fi înțeles. S-ar putea să-i fie teamă că nu va fi iubit, dacă va spune și va arăta cât de uman și cât de slab este. El va împărtăși problema și toată lumea se va gândi: “Are probleme, deci are puncte slabe”. Și vor profita de asta, ca în război.

Dacă bărbatul preferă să fie închis în sine, cel mai probabil a încercat să se deschidă în fața unei femei, dar nu a găsit înțelegere. Putea fi mama lui, care nu voia să-i asculte nevoile emoționale. Încercarea de a vorbi cu el despre asta nu va da rezultate. Cum să-i explici că trebuie să vorbească, dacă el deja s-a convins de mai multe ori că nu este un lucru sigur pentru el?

3. Bărbații tăcuți aleg femei cu caracter opus

Foarte des, bărbații tăcuți sunt căsătoriți cu femei isterice. Bărbatul poate admira femeia pentru că ea își permite să reacționeze emoțional. În acest caz, femeia emoțională simte pentru doi: pentru bărbatul tăcut și pentru ea însăși. El, la rândul său, are încredere în ea, pentru că știe: cu ea se simte în siguranță.

4. Tăcerea poate fi provocată de boli

Motivul tăcerii iubitului tău poate fi nu numai trăsătura lui de caracter dobândită în procesul de educație, ci și o boală numită alexitimie. În societatea modernă, cel puțin 30% dintre bărbați suferă de ea. Boala poate fi congenitală sau poate fi o reacție post-traumatică după ce se confruntă cu stres sau depresie prelungită. Aceasta este o reacție particulară a corpului la agresiunea lumii exterioare.

Persoanele cu alexitimie nu își pot înțelege propriile sentimente, de aceea sunt absolut reci față de străini. Ei încetează să mai simtă compasiune, milă și empatie, devin extrem de pragmatici și își pierd atitudinea creatoare față de viață. Desigur, în acest caz el nu poate face față pe cont propriu și are nevoie de ajutorul specialiștilor.