Sfatul psihologului: ”Am aflat că soțul meu se întâlnește cu altă femeie. Ce să fac?”

”Eu și soțul meu suntem căsătoriți de 15 ani. Totul a fost perfect, am avut o nuntă mare, flori, cadouri. Părinții ne-au dăruit un apartament, iar în curând s-a născut fiul nostru. Eram în al șaptelea cer de fericire. Trei ani mai târziu, s-a născut fiica noastră. Atunci când copiii au mai crescut, am început să călătorim împreună. Acum privesc aceste fotografii și nici nu-mi vine să cred. Eram cu adevărat prietenoși și fericiți. Totul s-a distrus într-o clipă…

Și mi-a spus despre faptul că tata se întâlnește cu o altă femeie, băiatul nostru. Nu-mi voi descrie sentimentele amare și suferința. Am vorbit doar cu mama, iar ea mă sfătuiește să îndur și să nu spun nimic. Dar îmi lipsește puterea pentru suferința tăcută. Înțeleg că nu este posibil să trăiesc mult timp în pragul unui divorț, trebuie să iau o decizie … Merită să vorbesc cu soțul meu și cum să construiesc această conversație? Eugenia, 37 de ani”

Sfatul psihologului:

Desigur, trebuie să vorbești cu soțul tău, altfel, cum veți clarifica situația? Să suporți și să taci – nu este o modalitate de a face față unei probleme, mai ales că există multe lucruri nespuse și întrebări pe care trebuie să le adresezi soțului tău.

Va fi mai bine dacă în interior te vei seta pentru această conversație și o vei începe atunci când vei fi mai liniștită. Și nu ar trebui să începi discuția în momentul în care soțul tău se grăbește, este ocupat cu ceva sau se confruntă cu stres. În caz contrar, în loc să clarificați situația, totul se poate transforma într-o ceartă și o confuzie mare.

Merită să te gândești la ce anume vrei să afli? Dacă soțul tău are o altă relație? Dacă da, ce crede el despre căsătoria voastră? Dacă răspunsul este dezamăgitor pentru tine, ce vei face – vei cere divorț sau vei încerca să salvezi familia? Sau poate îi vei stabili anumite condiții soțului, în care veți fi gata să vă construiți o viață împreună?

Desigur, este important să țineți cont de siguranța emoțională a copiilor, fără a uita că în primul rând sunteți părinții iubitori pentru ei.

Foarte des, aproape întotdeauna, partea afectată se simte vinovată și încearcă să găsească în sine motivul pentru care partenerul s-a schimbat. Nu face asta, întrucât responsabilitatea trădării îi revine complet celui care înșală. Mai întâi trebuie să clarificați situația și să vă dați seama cum să fiți ca soți.

15 ani de căsătorie este o perioadă destul de lungă în care cuplurile au multe lucruri comune: copii mari, o casă, amintiri, obiceiuri, capacitatea de a se simți reciproc și de a se înțelege fără cuvinte.

Trădarea – într-o relație pe termen lung este aproape întotdeauna un semnal că este timpul să schimbi ceva, să revizui, chiar dacă pare că „totul este în regulă”. Dar orice schimbare, începe cu înțelegerea a ceea ce se întâmplă de fapt.