7 expresii care subminează încrederea în sine a copilului. Nu-l programa negativ!

Orice copil se naște cu o stimă de sine înaltă. El știe ce vrea și are o credință infinită în sine și în viață. Părinții sunt în mare măsură responsabili pentru ceea ce se întâmplă în continuare cu respectul lor de sine.

Robert Cavallo și Antonio Panarese, autorii programului „Nu-ți programa copilul”, ne avertizează despre expresiile otrăvitoare care subminează încrederea copiilor în sine:

1.”Ești prost?!”

Nimeni nu este prost. Ce înseamnă acest cuvânt pentru tine? Înainte de a face ceva, încearcă să înțelegi ce anume te-a înfuriat atât de tare, încât nu te-ai putut abține și l-ai numit prost.

Variante de fraze potrivite:Știu că nu ai spus / nu ai făcut-o intenționat”, „Ce nu îți este clar? Ce nu ai înțeles? ”,„ Vrei să repet?” Mai bine să te îndoiești de capacitatea ta de a te exprima clar, decât de abilitățile mentale ale copilului. Ajută-l să se descurce cu dificultatea, în loc să-l judeci.

2. ”Încetează imediat!”

Urmărește ce se întâmplă. Gândește-te ce motivează copilul să se comporte astfel. Încearcă să te controlezi.

Variante de expresii potrivite: „Nu vrei? Ce vom face?”,”Cu siguranță sora ta te-a înfuriat extrem de tare, dacă ai tras-o de păr.” Vino aici, spune-mi ce s-a întâmplat … “

3. ”Taci, nu înțelegi nimic…!”

Lasă copilul sa vorbească. Nu-l judeca și nu-i comenta cuvintele. Este un copil și niciodată nu va spune și nu va face nimic prost. Coboară de pe piedestal (nici tu nu ești o persoană perfectă!) și vezi ce eforturi depune copilul tău să-și exprime gândurile.

Variante de fraze potrivite: „Vorbește, dragă, te ascult”, „Spune-mi ce gândești”, „Ah, deci crezi că … “. Tratează cu seriozitate fiecare cuvânt.

4. „Pariez că nu vei reuși…”

Și de ce ar trebui să eșueze?

Variante de fraze potrivite: „Încearcă”, „Încearcă încă o dată … Calm … Cu siguranță vei reuși”, „Um … Cum crezi de ce a mers prost?” Ce trebuie de făcut pentru ca acesta să funcționeze? ”

5. „Groaznic!”

Nu este nimic groaznic în creioanele împrăștiate pe podea, sticla spartă, apa vărsată sau hainele murdare.

Variante de fraze potrivite: „Cum să înlăturăm totul acum?”, „Cum putem repara totul?”, „Te-ai distrat?” Vino aici, îți voi da haine de schimb ”,„ Uau, câte creioane! Hai să le strângem împreună!”,” Îți place să verși apa? Nu face asta pe masă! Vino aici, îți voi da niște pahare de plastic.”

6. „Bine, destul … voi face totul singură, așa va fi mai repede“

„Încearcă, încearcă încă o dată… Nu-ți face griji. Voi aștepta. Și da, este mai bine să începi să faci totul din timp.”  Te asigurăm că dacă vei pierde câteva minute pentru a manifesta respect față de ritmul copilului tău – nu veți întârzia semnificativ.

Variante de fraze potrivite: „În timp ce ești ocupat, voi spăla vasele. Apelează, dacă ai nevoie de mine.

7. „Nu va ieși nimic bun din tine!“

Nu-i spune copilului niciodată această frază. Fă-ți o listă cu cele mai frumoase calități ale sale și concentrează-te asupra lor. Gândește-te la motivele disperării tale. Poate că îți este teamă să admiți că nu ai reușit să-l înveți să fie în armonie cu sine? Acțiunile lui îți ating rănile? Poate că ai o stimă de sine scăzută și nu ești încrezătoare? Gândește-te la asta.