Cum ne influențează părinții? 5 moduri de autodistrugere pe care le învățăm în copilărie

Cum părinții influențează viața copilului lor? Cu ce dificultăți se confruntă copiii adulți?

1. Hiper-protecția

Pentru o mamă hiper-protectoare – copilul ei nu este o persoană, ci un obiect pe care își prelucrează complexele și nevoile. Pentru ea, relația cu copilul este un joc, scopul căruia este să se simtă mamă. Acești copii, devenind adulți, nu au dezvoltate abilitățile necesare pentru o viață adecvată (independență, responsabilitate, luarea deciziilor).

Ei nu se simt personalități, pentru că nu au fost percepuți ca atare. Devenind adulți, nu au ocazia să compenseze cele pierdute, chiar și atunci când înțeleg ce li s-a întâmplat – pentru că nu au energia necesară de a-și umple golurile din educație.

2. Copilul este împiedicat să descopere lumea

Copilul trebuie să cadă pentru a învăța să meargă, să-și construiască sistemul de coordonate, să înțeleagă ce înseamnă pericolul…etc. Toate astea pot fi învățate doar prin experiență. Însă atunci când copilului nu i se permite nimic – el nu poate parcurge calea naturală, logică.

Astfel de oameni se tem de orice – le este frică să facă ceva rău. Ei au în minte ideea că lumea este o substanță extrem de instabilă, de aceea nu se mișcă nicăieri, nu realizează nimic, întrucât pericolul domnește peste tot.

3. Copilului i se impune sentimentul de vinovăție

Copilul este certat și învinuit constant, acțiunile sale sunt condamnate, accentuate negativ pentru a-i provoca sentimentul de vinovăție. Toate acestea sunt însoțite de cuvinte jignitoare.

Drept urmare, în mintea copilului se instalează programul că el face totul greșit și rău. El se simte vinovat pentru orice, pentru comportamentul și chiar existența sa. Și cu acest sentiment de vinovăție se mișcă prin viață.

4. Nu i se permite să-și manifeste individualitatea

Individualitatea, creativitatea, arta nu sunt încurajate nici la nivelul școlii, dar totul începe, bineînțeles, în familie. Ni se explică încă din leagăn ce este corect și greșit, cum poate fi și cum nu poate fi. Se stabilește un vector clar, cum să te comporți, ce să faci, de ce nu ar trebui să ieși în evidență.

Cei mai mulți părinți sunt leneși să răspundă la întrebările copilului – nu au timp, ei au timp doar să-i pună gadget-ul în mâini și să pornească televizorul. Nu faceți asta, dacă vreți să creșteți o personalitate normală, dezvoltată armonios.

5. Nepotrivirea materialului și spiritualului

Societatea este saturată complet de materialism, iar copiii îl absorb ca niște bureți. O persoană nu se poate dezvolta armonios într-o societate de consum. Consumatorul nu este niciodată saturat, iar filozofia lui este iluzorie: omul cumpără ceea ce are nevoie, dar se bucură de acest lucru nu mai mult de trei minute, pentru că deja are nevoie de ceva nou.

Consumatorul nu trăiește în prezent, el trăiește în viitor – își dorește mereu să obțină ceva. Persoana în care este stabilit un astfel de program se distruge ca persoană. Consumatorul nu este fericit.