Ce regrete au femeile divorțate. Recomandarea psihologului în aceste situații.

Divorțul întotdeauna este ceva dificil. Și după el rămâne un sediment – milă de sine, furie față de soț, resentimente acumulate. Ce regrete au femeile după divorț și cum să trăiască în continuare?

1. ”Am făcut multe pentru el, însă nu m-a apreciat.”

Motivul principal pentru ruperea relației a fost tocmai acesta – te-ai pierdut, te-ai dizolvat în soț. Da, ai făcut totul pentru el și pentru binele lui, dar unde erau dorințele și visurile tale?

Recomandarea psihologului:  Amintește-ți cum erai când ți-ai cunoscut fostul soț, ce l-a atras în tine. Analizează toți anii petrecuți împreună și toate schimbările care s-au întâmplat. Neapărat scrie asta pe hârtie, astfel încât să poți evalua nu numai acțiunile soțului, dar și să-ți înțelegi defectele. Principala ta greșeală este că tu însuți te-ai pus pe altarul relației în calitate de victimă și n-ai observat acest lucru. Analizează această informație, trage concluzii pentru a împiedica să se mai repete în viitor.

2. ”Am lucrat mult de dragul familiei”

O altă parte a monedei – este munca pentru bunăstarea familiei. Ți-ai dat seama că absența ta de acasă și construirea carierei au provocat dezacorduri, nemulțumiri și ca urmare au dus la divorț.

Recomandarea psihologului:  Dacă regreți că ai ales cariera în detrimentul familiei, atunci îți înțelegi greșeala. Învață să separi munca de viața personală. Nu uita: familia ta are nevoie de tine. Niciun beneficiu material nu poate înlocui atenția și participarea în viața celor dragi.

3. „Nu-l cunoșteam deloc.”

Ți-ai privit soțul prin ochelari roz, preferând să nu observi multe lucruri. Această poziție este în mod evident greșită – căsătoria implică încredere, sprijin și înțelegere reciprocă, dar nu le-ai avut. Practic nu vorbeați, fiecare dintre voi avea propria lume, nu erai interesată de viața soțului tău. În acest caz, nu trebuie să regreți nimic – de la început ai ales calea greșită.

Recomandarea psihologului: privește situația altfel: ai acumulat experiență, ți-ai înțeles greșelile și nu le mai repeta în viitor.

4. „Nu mi-am salvat căsnicia”

Astfel gândesc femeile obișnuite să se învinovățească pentru tot. Iar complexul de vinovăție nu-ți permite să vezi realitatea celor întâmplate, privești în urmă, căutându-ți greșelile. Acest lucru este corect, dar nu trebuie să te concentrezi doar pe asta, pentru că ceea ce s-a întâmplat nu poate fi schimbat.

Recomandarea psihologului: privește despărțirea din diferite unghiuri, construind algoritmul „Dacă aș fi făcut acest lucru, atunci…” și găsind calea cea mai bună în fiecare situație. Gândește-te ce anume nu ai observat sau nu ai făcut. Trage concluzii din greșeli și nu le mai repeta în viitor, iar cel mai important – încetează să fii o victimă a situației și circumstanțelor. Asumă-ți responsabilitatea pentru viața ta și construiește-o așa cum îți dorești.

5. ”Nu mă dezvoltam.”

Ai lăsat totul pentru familie: studii, carieră, visuri și perspective. Întâlnirile cu prietenii ai devenit mai rare. Ți-ai limitat cercul de prieteni, ați devenit o soție și o mamă exemplară, dar, în același timp, ai ratat multe – luând decizia să renunți la toate astea.

Recomandarea psihologului: Nu considera acest timp pierdut – atunci a fost alegerea ta, nimeni nu te-a obligat să faci asta. Acum a venit timpul să nu-ți mai plângi de milă, să-ți îndrepți umerii și să zbori spre visurile tale – continuă să înveți și cel mai important, nu-ți fie teamă că dezvoltarea ta va afecta cumva familia.

Oricare ar fi motivul regretelor tale, cântărește părțile bune și rele ale divorțului. Acceptă, trage concluzii, scapă de furie și resentimente. Amintește-ți că experiența acumulată te va ajuta să eviți greșelile din trecut într-o viitoare relație.