Faci asta în fiecare zi. 4 Obiceiuri care îți influențează negativ creierul.

Îți poți planifica ziua de muncă cât mai minuțios și poți reuși să realizezi multe sarcini, însă timpul liber să-l petreci extrem de neproductiv. Poți avea obiceiuri aparent inofensive, care de fapt sunt extrem de dăunătoare pentru creier.

Neurologul Tara Sworth este convinsă că gustările și compararea constantă cu ceilalți poate slăbi serios abilitățile noastre mentale. La ce merită să renunți?

1. Verificarea știrilor

Acum, datorită Internetului putem monitoriza online orice eveniment. Acest lucru ne-a învățat să verificăm în permanență fluxul de știri și să fim la curent cu ultimele noutăți.

Mulți oameni își dau seama că rețelele sociale le fură mult timp și setează limitatoare speciale, elimină aplicațiile din telefon. Cu toate acestea, un sondaj realizat în 2018 a constatat că majoritatea oamenilor își verifică telefonul la fiecare 12 minute.

Problema este că, făcând acest lucru, nu doar ne pierdem timpul. Neurologii citeasc știrile doar în caz de urgență, pentru că negativitatea pe care o poartă aceste mesaje aproape întotdeauna provoacă disperare. Ele ne absorb puterea și concentrarea.

Desigur, nu ar trebui să renunți complet la știri, dar merită să introduci anumite restricții.

2. Compararea nesănătoasă cu ceilalți

Rețelele sociale ne-au oferit posibilitatea să ne comparăm cu alții.

Comparația în sine este incorporată în noi de natură, este o relicvă a sistemului tribal. Astăzi, comparația ne încetinește semnificativ progresul. Este important să înțelegi că acest lucru se întâmplă nu numai atunci când te compari cu oamenii de succes, ci și cu cei care sunt mai slabi decât tine într-o serie de indicatori. Ambele tipuri de comparații afectează negativ abilitățile cognitive. Compararea cu ratații îți provoacă incertitudine și dorința de a-ți asuma riscuri pentru a-ți confirma statutul. Comparația cu cei care au obținut mai mult – provoacă invidie și stima de sine scăzută.

Pentru a te compara mai puțin cu cineva, merită să-ți faci ordine pe rețelele sociale. Elimină din prieteni oamenii care îți provoacă invidie cu aspectul și modul lor de viață. Dacă te compari constant cu cineva din viața reală, încearcă să privești această persoană diferit. Gândește-te la slăbiciunile și greșelile ei, află ce vă unește. Astfel, în locul invidiei va veni compasiunea.

3. Combaterea stresului cu ajutorul mâncării

Cu ajutorul mâncării, oamenii combat nu numai stresul, ci și plictiseala, anxietatea. Înghițirea mâncării ne calmează.

Însă mâncarea nesănătoasă provoacă dependență. Alimentele bogate în zahăr și grăsimi ne fac să vrem să le consumăm cât mai mult. Desigur, această mâncare nu aduce beneficii creierului. Asigură-te că dieta ta include alimente sănătoase, nutritive, care îți oferă sațietate și îți îmbunătățesc abilitățile cognitive.

4. Multifuncționalitatea

Când ai zeci de responsabilități, multifuncționalitatea pare un rău inevitabil. Însă cercetările dovedesc că ea afectează negativ funcția creierului. De fiecare dată când încercăm să executăm simultan mai multe sarcini care nu au legătură, epuizăm creierul și cheltuim multă energie.

Pentru a renunța la acest obicei, trebuie să înțelegi clar ce și când vei face. Alocă pentru fiecare sarcină un anumit timp.