14 sfaturi de la un psiholog, pentru toți cei care s-au confruntat cu agresivitatea fizică în familie

Violența domestică încă este prezentă în multe familii, chiar dacă suntem în secolul XXI. Acest lucru a determinat o mamă-psiholog să scrie pentru fiica ei o serie de sfaturi. Orice persoană, care cel puțin odată s-a confruntat cu violența, ar fi bine să țină cont de ele.

Iată ce i-a scris:

1. Dacă bărbatul te-a lovit – împachetează-ți imediat lucrurile. Comportă-te de parcă s-a întâmplat un cutremur: ia-ți documentele și copiii, de restul te vei ocupa mai târziu. Nu accepta scuzele și pocăința, nu negocia. Orice „iartă-mă” mâine se va transforma în „tu m-ai provocat”. Este foarte ușor să cazi în această mlaștină și foarte dificil să ieși de acolo. Nu ezita, fugi.

2. Ține minte că „tu ești de vină” și „tu mă provoci” – este o minciună. De fapt, aceste cuvinte înseamnă: „Știu că te pot lovi, jigni, insulta și nu voi fi pedepsit pentru asta, așa că nu văd niciun motiv să mă controlez”.

3. Poți veni mereu la mine. Întotdeauna. Plângând și desculț. Cu sentimentul celui mai teribil eșec din viață. Și nu te voi învinovăți. Chiar dacă vreau să-ți spun: „Te-am avertizat”, mă voi închide în baie și voi spune aceste cuvinte în fața oglinzii, pentru mine, în șoaptă.

4. Dacă nu voi fi (nu se știe niciodată, părinții sunt muritori) fă-ți prieteni atât de apropiați încât să le poți cere ajutorul. Dacă nu există astfel de oameni, caută ajutor, nu-ți fie rușine să-l accepți. Plângi, țipă, vorbește cu cei care sunt gata să te asculte.

5. Relația nu începe niciodată cu bătăi. Primele semne arată așa: „ești o proastă”, „de ce naiba intervii”, „nu înțelegi nimic”, „am spus, deci tu pleci.” În primul rând, cererea se transformă în comandă. Apoi umilința mică devine o normă. Nu lăsa pe nimeni să te umilească și să-ți provoace durere. Nu te gândi niciodată: „Sunt inteligentă, cu siguranță nu mi se va întâmpla.” În această capcană au căzut femeie mult mai inteligente decât noi.

6. Inamicul tău – este sentimentul „Mi s-a părut”. Astăzi, omul se comportă absolut adecvat, iar mâine se transformă într-un sadic enervat. Poimâine apare soarele și ți se pare că totul este minunat încât respiri cu ușurare: „Mi s-a părut”. Dacă acest lucru se întâmplă des, ai grijă. Această senzație este principalul simptom pe care te poți baza. Într-o relație cu o astfel de persoană, nu merge prea departe, nu naște copii de la el, nu faceți o afacere comună.

7. Să ai mereu banii tăi. Sursele tale de venit. Chiar și atunci când ești în concediul de maternitate, pune-te de acord cu partenerul să ai un cont al tău. Acest lucru este foarte important. Când copiii sunt mici, suntem dependente de partener și extrem de vulnerabile.

8. Nu lăsa relația să devina singurul lucru care contează în viata ta. Este o construcție periculoasă. Prieteni, muncă, sport, hobby-uri. Câștigă bani. Învață. Dacă relația se prăbușește vreodată – te va durea. Și atunci este mai bine când se prăbușește un turn și nu întregul castel.

9. Ai grijă de sănătatea ta, ai grijă de tine, astfel încât să ai forțe suficiente de a trăi.

10. Să nu cazi niciodată în capcana „toată lumea trăiește așa”. Nu este adevărat. Voi face tot ce depinde de mine pentru a-ți arăta că există familii în care nu există violență și nepolitețe, în care oamenii vorbesc respectuos unul cu celălalt, chiar și atunci când sunt foarte mânioși. Și voi încerca să fiu cel mai bun exemplu pentru tine.

11. Să nu cazi niciodată în capcana „doar mie mi se putea întâmpla, ce proastă sunt, ce rușine”. Cel mai mare necaz este să rămâi blocată într-o relație violentă ani de zile.

12. Oamenii se pot schimba. Ne schimbă vârsta și experiența. Ceea ce pare o excentricitate nevinovată în tinerețe se poate dovedi a fi o boală mentală în timp. Uneori, oamenii se comportă foarte urât, dacă înțeleg că cealaltă persoană depinde de ei. Dacă ți s-a întâmplat acest lucru, nu te mustra: „oare de ce nu am observat canalia înainte”. Există multe lucruri pe care nu le putem observa, atât timp cât sunt bine ascunse.

13. Experimentează, încearcă ceva nou. Locuri de muncă, tunsori, sporturi, mâncăruri, reguli noi în familie. Noi moduri de a face dragoste. Cu cât mai multe lucruri noi vei experimenta, cu atât te vei simți mai încrezătoare într-o relație.

14. Împărtășește aceste reguli și altor femei. Niciodată să nu treci indiferentă pe lângă cineva care este insultat și hărțuit.