6 secrete ale părinților olandezi, datorită cărora copiii lor sunt recunoscuți oficial ca fiind cei mai fericiți din lume

UNICEF a recunoscut Olanda ca fiind țara cu cei mai fericiți copii, apreciind înalt nivelul lor de sănătate, siguranță, dorința de a învăța și alți indicatori. De asemenea, această țară se află în top-10 unde femeile trăiesc cel mai bine.

Olandezii modești cred că nu există niciun secret. Unele metode pe care le aplică atunci când își educă micuții pot părea prea specifice, dar părinții din întreaga lume se pot inspira de la ei.

1. Olandezii nu aleg între familie și carieră 

Dacă femeia merge la serviciu imediat după naștere, nimeni nu o va numi o mamă rea. Mamele din Olanda nu se simt vinovate că nu-și dedică tot timpul copiilor.

Tații participă la creșterea și îngrijirea copilului la fel ca și mamele. Ei nu cred că schimbarea scutecului sau pregătirea cinei este o obligație pur feminină. Părinții, în general, adoră să petreacă timpul cu copiii lor. Dar, în același timp, nu uită de ei înșiși și nu văd nimic rușinos în a-i cere bunicii să stea cu copilul când este necesar.

2. Nu tind să fie ideali

Părinții olandezi își recunosc defectele și nu încearcă să poarte masca persoanei ideale în fața copiilor. Aceleași principii încearcă să le transmită copiilor. De la părinții olandezi nu veți auzi expresii de genul „Nu ai depus suficient efort” sau „Fiul vecinului învață doar pe zece”. Ei nu ceartă copiii pentru eșecuri și nici nu ridică în slăvi realizările lor.

3. Nu cunosc ce este hiperprotecția

Mamele și tații din Olanda nu suflă praful de pe copii, nu sună la medic cu orice motiv. Nu le interzic să exploreze lumea, dar de la o vârstă fragedă îi învață comportamentul sigur și independența: de exemplu, cum să traverseze strada sau cum să meargă cu bicicleta în orice condiții meteorologice. Toți copiii trebuie să învețe să înoate și să obțină un certificat special.

4. Nu așteaptă din partea copiilor un comportament de adult. 

În multe cafenele din Olanda de obicei, este zgomot și grabă, dar nimeni nu le cere copiilor să se calmeze. Nimeni nu va certa copilul pentru faptul că este activ, curios și își exprimă sentimentele.

Din același motiv, părinții nu ceartă copiii pentru blugii rupți sau pentru notele slabe. Ei le oferă copiilor libertate și independență. Dacă cel mic este supărat de ceva și țipă sau plânge părinții nu vor ridica vocea, dar calm vor încerca să-l ajute.

5. Nu cheltuie mulți bani pe lucruri temporare

Părinții olandezi abordează cumpărăturile cât se poate de rațional. Chiar și familiile bogate nu vor cumpăra lucruri costisitoare inutile. Toată lumea știe cât de repede copiii rup jucăriile și cresc din haine, motiv pentru care magazinele second-hand și vânzările de produse pentru copii sunt populare în Olanda, unde o cutie plină cu diverse jucării poate fi cumpărată cu doar 2 EUR.

6. Nu uită de micile bucurii și prețuiesc familia. 

Pentru olandezi, tradițiile familiale și confortul casnic sunt foarte importante. În plus, caracteristica lor națională este – respectarea strictă a programelor și a termenelor. Turiștii remarcă faptul că pe stradă la ora 18:00 nu întâlnești niciun copil, pentru că în acest moment fiecare familie se adună la masă și ia cina. Olandezii adoră să mănânce delicios și știu că mâncarea bună te înveselește, așa că, la micul dejun, părinții le pregătesc copiilor hagelslag – un sandwich cu unt și chipsuri de ciocolată.

Se pare că fericirea copiilor olandezi constă în lucruri simple: părinții nu încearcă să-i manipuleze și nu se auto-jertfesc pentru ei.

Credeți că sunt demne de admirație principiile de educației a copiilor olandezi sau vi s-a părut ceva ciudat?