28 de ani de căsnicie și 12 concluzii sincere despre ea.

După 28 de ani de căsnicie, înțelegi despre viața împreună ceva ce anterior era inaccesibil. Probabil despre asta se scria în sfânta Scriptură: „…cei doi vor fi un singur trup, astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup.” (Matei).

Ce concluzii am tras după 28 de ani de căsătorie? Iată primele 12:

1. Trebuie să te căsătorești doar din dragoste. Desigur și fără ea poți face limonadă din lămâii, dar dragostea reciprocă oferă un început mare și ușurează viitoarele sarcini.

2. Fiecare dintre noi are propria metaforă a familiei. Pentru unii, familia este muncă, pentru alții învățătură, pentru alții o respirație. Este important să vă înțelegeți metafora familiei. Cu cât mai devreme o înțelegeți, cu atât mai ușor va fi să o gestionați, schimbați, sculptați. Și cu atât va fi mai bine să trăiți în ea.

3. Atunci când ambii parteneri sunt din familii funcționale – complete și prospere – acesta este un început fantastic.

4. Întotdeauna aducem poveștile parentale în familia noastră. Uneori în întregime, alteori doar bucăți inconștiente, dar le aducem inevitabil.

5. ”Oamenii (nu) se schimbă”  – este o lege cuantică. Și totuși, acest lucru este adevărat și fals în același timp. După 5 – 10 ani, poți descoperi brusc că lângă tine nu este aceeași persoană cu care te-ai căsătorit. Iar după 20 de ani vei înțelege că este aceeași.

Omul se schimbă mult pe parcursul vieții, prin urmare, și în relație. Dar este în continuare aceeași persoană bună, amabilă, veselă și interesantă căreia i-ai spus cândva da. Este important să poți păstra în inimă aceeași imagine care te-a cucerit odată. Atunci toate schimbările vor fi doar nuanțe suplimentare de îmbogățire.

6. „Da, soțul meu nu întotdeauna are dreptate, dar rămâne pentru totdeauna soțul meu” – această regulă m-a ajutat de multe ori. Suntem în aceeași barcă. Trebuie să ne punem de acord. Trebuie să recunosc că asta funcționează numai dacă reușiți să păstrați dragostea. Dacă nu s-a întâmplat, este foarte greu să te pui de acord.

7. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă teritoriul său. Camere separate, spațiu personal, finanțe personale. Nu este neapărat nevoie să utilizați acest spațiu constant și să fiți separați unul de celălalt. Este importantă însăși posibilitatea de a te retrage. Cel puțin din când în când.

8. Să păstrezi familia și relația este posibil doar într-un singur caz: dacă ambii doresc sincer acest lucru. Dorința și puterea unui participant rareori sunt suficiente pentru a-i „face fericiți” pe amândoi.

9. Faptul că doi oamenii și-au păstrat relația timp de zeci de ani nu înseamnă că nu au avut motive să se despartă. Înseamnă că nu au profitat de aceste motive.

10. În fiecare căsnicie de 20-30 de ani există numeroase motive mici pentru divorț, câteva mari și câteva furtuni puternice. Cei care nu le-au făcut față s-au despărțit, dar aceștia doi au putut păsându-și familia. Viața le-a testat relația la rezistență. Și ei au trecut testul.

11. Există doar o singură garanție – că în lume nu există garanții. Și din moment ce nu există garanții, atunci nu există nici în relații. Ceea ce pare cimentant acum, mâine se poate risipi. Viața poate râde de planurile noastre, poate ridica sentimentele la putere maximă și le poate reduce la zero.
Prin urmare – iubește și apreciază ceea ce ai acum și obține plăcere din fiecare moment.

12. Fiți recunoscători pentru ceea ce aveți. Slavă Domnului că a fost inventată căsătoria. Acesta este un loc minunat pentru cei care cred sincer în ea. Îi mulțumesc soțului meu pentru toată munca enormă pe care a făcut-o pentru ca familia noastră să fie fericită. Numai eu știu cât de mare este acest om. În fiecare zi îi admir înțelepciunea și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi l-a trimis în viața mea.