Dacă sunt femeie – atunci nu datorez nimănui nimic.

Femeia nu va putea trăi niciodată ca un bărbat, adică să aibă în același timp o familie, să-și construiască o carieră, să se distreze cu prietenii, să se dedice hobby-ului preferat – acest postulat ni se insuflă din copilărie, se incorporează cu o persistență de invidiat în creierul nostru și ne urmărește toată viața. Femeia întotdeauna trebuie să facă o alegere și să renunțe la ceva în favoarea altor lucruri. Asta ne spuneau mamele, bunicile și străbunicile noastre și nu pot fi învinuite, pentru că este experiența și viziunea lor asupra vieții.

De fapt, exact asta se întâmplă. Când ne întoarcem acasă de la serviciu, alergăm spre aragaz, nu avem dreptul să ne întindem pe canapea în fața televizorului – pentru că suntem femei. Nu putem face o alegere în favoarea unei seri cu prietenele, deoarece trebuie să petrecem timpul cu cei mici. Nu-i putem spune soțului: „Dragule, fă tu astăzi ordine în casă, pentru că este și casa ta și trăim în condiții egale în ea.” Nu facem acest lucru, pentru că asupra noastră e pusă povara responsabilității: femeia datorează tuturor ceva, dar nu și ei înșiși.

Cum putem scăpa de asta? 

Este un proces foarte complex și îndelungat. Trebuie să depășești în tine multe setări, obiceiuri și temeri, trebuie să-ți schimbi complet viziunea asupra lumii, fiind convinsă că nu datorezi nimănui nimic. În primul rând, trebuie să înveți să-ți faci bine ție, apoi altora.

Calculează câte surse, forțe și timp îți ia gestionarea gospodăriei? Probabil va fi mult mai ieftin și mai profitabil să angajezi o menajeră, ușurându-ți viața? Și investițiile în copil, familie, casă? Nu uita că mai există și soțul și ar trebui să participați în egală măsură la creșterea copiilor, la menaj și întreținerea casei.

O altă opțiune bună ar fi – să ții un Jurnal al beneficiilor. Acolo ar trebui să scrii tot binele pe care ai reușit să-l faci doar pentru tine. Nu pentru altcineva – doar pentru tine. Acest lucru te va ajuta să vezi cât ești de capabilă să ai grijă de tine. Grija de sine – este o abilitate extrem de importantă pe care, din păcate, nu fiecare o posedă.