5 motive pentru care nu merită să fii prea sincer cu alții.

Toată lumea are probleme. Și primul lucru pe care vrei să-l faci după un eveniment neplăcut – este să-i spui cuiva despre asta pentru a-ți ușura sufletul.

Dar oare merită să faci asta? 

Majoritatea psihologilor sunt convinși că nu. Vrei să-ți împărtășești necazurile pentru a primi în schimb sprijin. Vrei să auzi că ești nevinovată și nu ai avut noroc. Însă, psihologia umană nu va funcționa întotdeauna în favoarea ta. În majoritatea cazurilor, sinceritatea excesivă îți va aduce și mai multe probleme.

De ce nu merită să vorbești despre eșecurile tale?

1. De obicei, vrem să povestim despre problemele noastre pentru a obține înțelegere și compasiune. Însă compasiunea se transformă în milă, iar mila se bazează pe dispreț. Oamenii îi privesc de sus pe cei care la care lucrurile merg mai prost decât la ei.

2. Adesea, oamenii vor învinui victima. Lor le este atât de frică să nu ajungă într-o situație similară, încât vor încerca să găsească vina omului în ceea ce i s-a întâmplat. De exemplu, dacă cineva a fost înșelat sau jignit, el însuși a permis acest lucru. Prin urmare, nu te mira dacă după ce te vei plânge, vei fi vinovată chiar tu.

3. Împărtășind informația despre situația ta vulnerabilă cu un număr mare de oameni, poți atrage oamenii răi în viața ta. Unii sunt ca vulturii, întotdeauna văd victime din contul cărora pot profita. Dacă omul este lipsit de apărare, înseamnă că poate fi atacat. Astfel, sinceritatea excesivă poate atrage mari probleme.

4. Unii experți cred că, vorbind cu voce tare despre eșecuri, ne programăm creierul pentru astfel de scenarii. În special, dacă vorbești despre problemele tale foarte emoțional și des.

5. Desigur, există oameni cu care poți și ar trebui să vorbești despre necazurile tale. În primul rând, sunt oameni care te iubesc necondiționat. Tăcerea omului drag întotdeauna doare, mai ales când știi că are probleme și vrei să-l ajuți. Oamenii dragi merită să știe adevărul, cel puțin pentru a te sprijini cu adevărat. În al doilea rând, există psihologii și psihoterapeuții, persoane special instruite pentru a te ajuta în situații dificile.

Tăcerea a doi oameni uneori aduce mai multe beneficii, decât o conversație nesfârșită despre problemele vieții. Dacă te afli de cealaltă parte a baricadei și ai nevoie urgentă să consolezi persoana dragă care a experimentat ceva neplăcut, asigură-te că ești destul de tolerant.