10 expresii folosite în vorbire care trădează o persoană nesigură și slabă

Cuvintele pe care le utilizăm cel mai des în vorbire pot spune multe despre noi. Uneori schimbând doar câteva fraze cu interlocutorul putem înțelege dacă îi lipsește încrederea în sine.

Încrederea – este cheia succesului, dar pentru a fi și nu doar a părea o persoană încrezătoare trebuie să fii atent la micile detalii care îți strică imaginea. Chiar dacă vei fi îmbrăcat la patru ace, cuvintele îți pot trăda slăbiciunea interioară.

Dacă vrei să creezi impresia corectă, evită în conversație aceste cuvinte și expresii.

1. ”Cred că…”

În primul rând, o astfel de expresie este adesea inutilă. În al doilea rând, ea diminuează valoarea celor spuse. Transformi o afirmație într-o opinie, ceea ce o face mai puțin convingătoare, decât dacă ai afirma-o ca fapt.

2. ”Doar”

Este un alt cuvânt parazit care nu are prea multă semnificație și pe care suntem obișnuiți să-l folosim în vorbire. Orice cerere sau propunere cu el pare mai puțin semnificativă. „Doar am verificat”, „voiam doar să întreb” – cu aceste expresii ne este frică să deranjăm interlocutorul și creăm impresia unei persoane timide, fără opinie proprie.

3. ”Sper”

Oamenii încrezători nu speră că pot realiza ceva. Ei știu că asta fie se va întâmpla, fie nu. Astfel de adverbe îți aduc incertitudine și vorbesc despre tine ca persoană pasivă, îndoindu-te mereu de acțiunile tale. Ori spui ceva, ori nu spui nimic. Nu spera.

4. ”De fapt.”

Această expresie sună de parcă vrei să întrerupi sau să corectezi o persoană, dar în același timp să nu pari nepoliticos. Desigur, educația este lăudabilă, dar dacă dorești să corectezi o persoană, fă-o fără ezitare. Vei părea mai încrezător, iar intențiile tale vor fi mai bine înțelese de către interlocutor.

5. ”Scuze.”

Multe persoane obișnuiesc să-și ceară scuze în mod constant când este necesar și când nu este nevoie de asta. De exemplu, când vrei doar să te exprimi sau să ceri ceva.

Acest cuvânt se transformă într-o încărcătură care practic nu are niciun sens. Lasă scuzele pentru cazul în care ai făcut o greșeală sau ai rănit pe cineva.

6. ”Voi încerca.”

Persoanele încrezătoare nu încearcă. Mai degrabă, încearcă, dar încearcă să-și atingă obiectivele. Când spui că „încerci” să faci ceva, subestimezi așteptările celorlalți. Iar acest lucru sugerează că nu ai încredere în propriile abilități sau nu ești dispus să depui toate eforturile.

7. ”Nu pot.”

Nu există necesitatea să pronunți expresia „nu pot”. Fie spui „nu voi face”, fie „nu vreau” atunci când nu poți să faci ceva. Există o modalitate și mai exactă de a transmite această idee: „Deja am programată o întâlnire”, „Nu am abilitățile necesare pentru acest job”.

8. ”Acest lucru poate părea o prostie, dar…”

Afirmațiile negative, precum „S-ar putea să pară o prostie” pun automat la îndoială idea ta. Dacă vrei ca alții să-ți accepte pozitiv oferta, ar trebui să-ți placă și ție. Oamenii nu te vor refuza, dacă vei manifesta entuziasm pentru ideile tale de la bun început.

9. ”Sunt îngrijorat(ă).”

Oamenii nesiguri se îngrijorează și vorbesc mult despre asta. Când îți exprimi îngrijorarea, transmiți celorlalți că nu ai idee despre consecințe și nu ești dispus să-ți asumi responsabilitatea pentru rezultat. Sau petreci prea mult timp gândind și nu ai suficient timp să faci ceva.

10. ”De obicei…”

În funcție de context, cuvântul „de obicei” poate însemna că ești mulțumit de tot și nu ești dispus să schimbi nimic. „De obicei nu facem asta”. Fraza poartă mesajul că ești puțin leneș și nu ai suficientă energie. Un bun înlocuitor pentru o astfel de frază ar fi „Hai”: „Să încercăm”, „Să vedem dacă funcționează”. Ele transmit mai multă încredere și dorință de schimbare.