Dacă între noi nu există profunzimea tăcerii, cuvintele nu transmit nimic.

Un ascet anonim al secolului XI care a lăsat puține scrieri, dar interesante, spune: ”Dacă avem dreptul, conform Sfintei Scripturi, să-l numim pe Hristos cuvântul lui Dumnezeu, atunci putem spune că Dumnezeu este Tăcerea Infinită din care Ea se naște în puritate… Și acest lucru este foarte important, pentru că legătura dintre cuvânt și tăcere are o importanță foarte mare.

Unul dintre adepții Bisericii din epoca părinților deșertului, Abba Pamvo, a fost chemat de frații săi să țină un discurs de bun venit episcopului care i-a vizitat.

Iar el a răspuns:

– Nu-i voi spune nimic.

– De ce?

– Pentru că dacă nu poate înțelege tăcerea mea, nu va înțelege niciodată cuvintele mele…

Ne înșelăm când credem că vorbim prin cuvânt. Dacă între noi nu există profunzimea tăcerii, cuvintele nu transmit nimic, este un sunet gol. Înțelegerea are loc la nivelul în care doi oameni se întâlnesc profund în tăcere, dincolo de limita oricărei expresii verbale.

Nu cuvântul care se naște din anxietate internă, ci cuvântul care se naște, când, vorbind din experiența umană, omul singur intră în interior, în tăcerea profundă.

Atunci când asupra noastră, ca un har, coboară o astfel de tăcere, o astfel de liniște și pace interioară, încât doi oameni la început nici nu pot vorbi, pentru că își dau seama că orice cuvânt va distruge această tăcere, se va zdrobi în bucăți și nu va mai rămâne nimic.

Dar dacă vă permiteți să rămâneți tăcuți și în continuare, atunci puteți păstra liniștea când știți că acum, la această profunzime a tăcerii, puteți vorbi, dându-i o formă verbală. Și probabil ați observat că atunci vorbiți liniștit și calm – alegeți cuvintele, nu lăsați nimic la întâmplare sau nespus, pentru că fiecare cuvânt trebuie să fie un adevăr despre ceea ce conține tăcerea.”

Mitropolitul Anthony Surozhsky