8 motive pentru care mă simt atât de ușor și fericită la 50 de ani.

Mulți oameni așteaptă vârsta de cinzeci de ani cu o oarecare tensiune interioară. Psihologul clinician Virginia Meisters recunoaște că nici ea nu este o excepție, însă când a împlinit vârsta de 50 de ani și-a dat seama că acum, nu numai că își poate conștientiza viața trăită dar, de asemenea, poate începe multe lucruri de la zero.

Ce s-a schimbat în ea, de ce se simte mai ușor și mai fericită?

1. Nu mai sunt pentru toți o “vesta”.

Acum mi-am dat seama că în spatele tendinței mele de a satisface dorințele celor din jur era îndoiala de sine și teama de a fi respinsă. Încă mai ofer ajutorul, dar numai celor care au nevoie de mine și care, de asemenea, mă vor susține în momentele dificile.

2. Nu mai pierd timpul pentru gătit.

Mi-am petrecut mulți ani de viata mea pe cumpărături, gătit, servirea mesei și curățenia ulterioară. Am făcut asta pentru cei dragi și nu regret deloc. Doar că acum nu mai pretind la titlul de cel mai bun bucătar, nu mă interesează deloc să încerc rețete noi sau să-mi extind colecția de gadget-uri în bucătărie. Acum, când locuiesc singură, îmi ajunge și o porție de salată cu pâine. Îmi place să descopăr restaurante noi. Încă mai gătesc și adun familia de sărbători, dar acest lucru se întâmplă doar de câteva ori pe an.

3. Nu mai tind să am un aspect perfect 

Pentru a fi pe placul meu, nu am nevoie de prea multe lucruri. Înainte aveam douăzeci de rujuri, însă foloseam doar unul. Nu caut să-mi schimb stilul și să încerc ceva nou. Nu mai am necesitatea să-mi scot în evidență calitățile și să-mi ascund defectele pentru a mă simți fericită.

4. Fac doar ceea ce îmi aduce plăcere

Acum plăcerea mea este pictura. De ziua mea mi-am dăruit hârtie, pânze și vopsele – cele mai bune. Și acum întotdeauna am timp pentru hobby-urile mele.

5. Nu mă simt obligată să termin de citit cartea recomandată.

Chiar dacă oamenii îmi spun că este o capodoperă, autorul are ocazia să mă convingă de acest lucru din primele pagini. Dacă nu se întâmplă, nu vreau să-mi pierd timpul prețios.

6. Fiecare zi pentru mine este un dar de neprețuit.

Cândva am auzit că noi suntem cei care ne alegem în fiecare dimineață starea de spirit. Acesta este cel mai bun sfat pe care l-am primit în viață și de abia acum am învățat să-l urmez. Mă trezesc cu zâmbet pe față, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața mea și asta mă face să mă simt mai ușor, chiar dacă trebuie să mă confrunt cu unele dificultăți.

7. Nu-mi este rușine că sunt un introvertit. 

Înainte, comunicam cu oamenii chiar dacă nu voiam asta, de teama că m-ar considera nepoliticoasă. Acum îmi tratez dorințele cu mare respect și cunosc unde sunt limitele spațiului meu personal.

8. Înainte de ziua mea de naștere șterg ancheta de pe Facebook.

Cei care mă iubesc cu adevărat își amintesc de ziua mea. Nu mai apreciez atenția față de mine după cât de mulți oameni m-au felicitat pe pagina socială. Și nu mă voi supăra pentru faptul că nu am primit suficiente felicitări.