”Cum să găsesc forțe pentru a pleca de la bărbatul care mă insultă?”

“Deja de doi ani sunt într-o relație cu un bărbat. În ultima perioadă mă insultă adesea. Când bea, nu se controlează deloc, se agață de orice. Vreau să plec, pentru că m-am săturat să mă cert cu el. A mai fost căsătorit de două ori, dar se pare că acolo nu a lipsit influența mamei sale. El spune că urăște femeile și oamenii în general. Nu înțeleg de ce îi iert insultele. Am studii superioare, un loc de muncă preferat, o fetiță de cinci ani pe care o cresc și o asigur cu toate cele necesare. Dar în această relație mă epuizez. Chiar și la muncă, îmi pierd interesul. Am încercat diferite practici de creștere personală, am citit multe cărți despre psihologie, dar nu nu pot încheia relația care mă face să mă simt rău.”

Gabriela, 44 ani

Sfatul psihologului:

Gabriela, această relație nu numai că v-a epuizat moral, ci și v-a traumatizat. De aceea, acum simțiți o vină falsă, rușine, vă simțiți pierdută și disperată. Fără să observați, insultele au început să vă afecteze starea, modul în care gândiți și simțiți.

Puțin probabil vă vor ajuta cărțile sau cursurile de formare, aici aveți nevoie o de muncă îndelungată independent sau cu un psihoterapeut. Stima de sine scăzută în acest caz, este legată de trăirea unei relații traumatizante, nu de poziția financiară sau auto-realizarea.

Insultele – sunt o formă de abuz emoțional. Începi să crezi ceea ce te conving alții, în ciuda absurdității celor spuse. Și curând observi că nu mai distingi unde este opinia ta și unde sunt cuvintele acestui om.

Probabil partenerul vă cunoaște vulnerabilitatea și vă manipulează. Vă provoacă teama de a rămâne singură, vă controlează starea. Din moment ce suferă de alcoolism, vă simțiți obligată să-l ajutați și involuntar intrați într-o relație co-dependentă. Într-o astfel de relație, ni se pare că numai noi putem ajuta partenerul. Îngrijindu-l, încercăm să-i câștigăm dragostea, ghidându-ne de principiul: dacă are nevoie de mine, înseamnă că mă iubește. Omul adesea ajunge într-o astfel de relație, dacă în familia sa părintească cineva a suferit de alcoolism.

Dacă tatăl fiicei dvs. nu are grijă de ea, vă puteți simți vinovată în fața copilului și, prin urmare, încercați să păstrați iluzia familiei. Frica de a rămâne singură poate fi mai puternică decât dorința de a vă despărți de persoana care vă insultă. Violența reduce abilitatea de a lua decizii, nu vă permite să ieșiți dintr-o relație toxică.

Vă recomand să contactați un specialist care vă va ajuta să găsiți forțe interioare pentru a face față situației.