Descoperă tipurile de personalitate pentru a înțelege ce fel de oameni te înconjoară

Denumirile caracterelor au ajuns în psihologie din psihiatrie și, prin urmare, pot speria puțin. Însă, ar trebui să se înțeleagă că schizoizii nu sunt cei care suferă de schizofrenie, iar paranoicii nu suferă de tulburarea de personalitate paranoidă. Este vorba despre oameni sănătoși, despre caracterele noastre, trăsăturile care ne determină succesul și comportamentul care ne împiedică să-l obținem.

Caracterul poate fi determinat după trei criterii.

1.Tipul de protecție psihologică.

2. Emoția obișnuită ca răspuns la stimulii externi.

3. Emoțiile și sentimentele interlocutorului în contactul cu o astfel de persoană (cu un caracter sau altul).

1.”Ciudații”

Sunt persoanele cu caractere schizoide și paranoice. Îi unește comportamentul neobișnuit sau excentric. Într-o situație de stres, ei experimentează groază și se blochează.

– schizoizii

Tipul de protecție – negarea, grija. Emoția principală – groaza.

De obicei, îi simpatizăm, îi compătimim pentru fragilitate, ne poate emoționa grija lor și ne putem supăra pentru lipsa implicării în relație. Atunci când, în loc de grijă și dragoste ne confruntăm cu o răceală neașteptată din partea lor, devenim preocupați.

– paranoicii

Tipul de protecție – proiecția. Emoțiile principale – frica de rușine și furia.

Paranoicii sunt respectați pentru seriozitate, profesionalism și competență. Ne uimesc cu abilitatea lor de a “întoarce munții” pentru a-și atinge obiectivele, ne încântă cu abilitatea lor de a inspira și a conduce. În același timp, suntem deseori respinși de negativismul lor și de faptul că cer prea multe sau ne condamnă. Suntem supărați pe obiceiul lor de a avea întotdeauna dreptate, ne doare atunci când se supără și nu sunt dispuși să ierte.

„Teatralii“

Sunt persoanele cu caractere isterice și narcisiste. Sunt oameni activi și energici, de obicei reușesc și ocupă poziții înalte. Adoră să fie în centrul atenției și să-și exprime opiniile.

– istericii

Tipul de protecție – abreacția ca o modalitate de a elibera tensiunea,  s*xualizarea. Principala emoție – rușinea.

Ne încântă cu vitalitatea, energia și frumusețea lor. Suntem supărați atunci când ne folosesc și ne ignoră nevoile, ne este teamă de instabilitatea lor emoțională, excitabilitatea și descărcările emoționale furioase.

– narcisiștii

Tipul de protecție: idealizarea și deprecierea. Principalele emoții: rușinea, plictiseala, invidia.

Suntem fascinați de frumusețea și farmecul lor, îi invidiem pentru succes și realizări. Ne rănește aroganța și inaccesibilitatea lor emoțională. Suntem supărați atunci când încearcă să ne exploateze și să ne folosească pentru a-și crește stima de sine.

”Anxioșii”

Pentru “anxioși” este tipică anxietatea și timiditatea. De obicei, sunt prietenoși și amabili. Nevoia de relații cordiale calde – este principalul lucru care determină personalitatea lor. Ei pot uita de propriile interese de dragul celorlalți, încearcă să nu fie împovărători. Izolarea pentru ei este insuportabilă.

– Maniaco-depresivii

Tipul de protecție: în faza depresivă – introiecția, în faza maniacală – negarea. Principala emoție: vina.

Căldura și altruismul lor ne provoacă simpatie și respect, iar atașamentul excesiv – anxietate și dorința de a avea o autonomie mai mare. Suntem înspăimântați de faptul că depind excesiv de noi și cât de repede găsesc motive de tristețe și suferință.

– Masochiștii

Tip de protecție: abreația și moralizarea. Principalele emoții: vina, furia.

Îi compătimim pentru ce au experimentat, le admirăm stoicismul pentru cât de ușor s-au putut adapta, sacrificându-se. Alături de ei, ne simțim propria imperfecțiune. Suntem supărați atunci când își demonstrează neputința, autodepreciarea.

– Obsesiv-compulsivii

Tipul de protecție: anularea acțiunilor, educația reactivă. Principala emoție: vina

Îi respectăm pentru cumpătare și suntem înspăimântați de risipa neașteptată, admirăm ordinea și ne mirăm de neglijența lor. Ne sperie lipsa de vitalitate și spontaneitatea. Le admirăm disciplina, conștiinciozitatea, responsabilitatea și ne enervează – critica și încăpățânarea voalată, implicarea excesivă în muncă, incapacitatea de a fi, sabotajul.

Te-ai recunoscut în descriere, ți-ai recunoscut prietenii, colegii? Există ceva ce ți-ai dori să schimbi?