Răspunsul la această întrebare simplă te va apropia de fericire.

Acum 70 de ani în lagărul de concentrare din Dachau, marele psihiatru Victor Frankl rezolva o sarcină dificilă. În condiții inumane, insuportabile pentru corp și suflet, el căuta răspunsul la întrebarea cum să nu se frângă el însuși și alte sute de persoane din jurul lui. Și Frankl l-a găsit. Răspunsul, care a devenit motivul vieții sale, lăsat ca moștenire întregii omeniri. El sună măreț și în același timp simplu: “sensul”. Pentru a trăi, trebuie să înțelegi de ce.

În comparație cu acele vremuri, noi trăim în condiții aproape perfecte. Dar depresia nu a dispărut, numărul de sinucideri crește, iar în ochii a mii de oameni sătui și bine îmbrăcați se vede plictiseala. De ce? Au pierdut sensul – rădăcina tuturor lucrurilor.

Pot fi inventate medicamente tot mai puternice pentru depresie. Putem participa la toate cursurile disponibile pentru a combate lenea și procrastinarea. Ne putem antrena abilitățile de gestionare a timpului și eficiența personală. Dar dacă nu găsim răspunsul la întrebarea “de ce”, problema nu va fi rezolvată.

De ce avem nevoie de sens? Sensul – este fundația, rădăcina, dar este și combustibilul. Niciun om nu face nimic pur și simplu. Lenea, de cele mai multe ori ne protejează de noi înșine, de acțiunile inutile impuse din afară.

Printre noi, desigur, există oameni care nu se întreabă pur și simplu “de ce”, dar și răspund sincer:

– De ce am angajat o menajeră? Pentru că vreau să petrec mai mult timp cu familia.

– De ce nu am angajat o menajeră? Pentru că vreau să investesc în casă o parte din sufletul meu.

– De ce lucrez gratuit cu fiul vecinilor la sfârșitul săptămânii? Pentru a primi laudă. Șterg acest punct, să-și caute un repetitor.

– De ce caut mereu o casă pentru câinii fără adăpost? Pentru că n-aș putea altfel.

O mare parte din ceea ce facem este pentru a fi observați, lăudați, iubiți. Pentru dragostea cuiva facem fapte zilnice și uităm de noi, cei adevărați.

Întrebarea “de ce” te ajută să vezi ce te conduce cu adevărat: o dorință adevărată sau opinia cuiva? Îți urmezi inima sau lauda celorlalți? Ce dorești să obții ca rezultat? Aceeași întrebare îți va aduce răspunsuri diferite și fiecare va fi “corect” dacă este al tău. Deoarece numai “al tău” poate fi “corect”.

Pune-ți o întrebare, găsește sensul și:

– renunță la acțiuni dacă nu sunt ale tale, ci impuse din afară;

– reexaminează-ți deciziile și, probabil, vei acționa altfel.

– convinge-te că faci ceea ce-ți spune sufletul. Mergi înainte, indiferent de opiniile altora.

Este o întrebare scurtă, care nu are cel mai simplu răspuns, dar merită să ți-o pui.