Nu poți schimba sau corecta oamenii, de aceea învață să-i asculți.

Cel mai probabil, într-o anumită etapă a vieții vei avea de-a face cu faptul că persoana apropiată te irită. Se întâmplă din cauza modelului distructiv de comportament, care îi complică viața atât ei, cât și rudelor. Imaginează-ți cum vei face față acestei situații?

Cel mai bun lucru pe care îl poți face – este să-i oferi spațiu pentru a respira profund și să încerci să înțelegi că persoana are nevoie de schimbări.

Am realizat acest lucru din experiența mea amară, în urma unei comunicări strânse cu mama. Ea suferă de anxietate cronică, pe care refuză categoric să o trateze. Viața ei este plină de pesimism, pe care o consideră “realistă”, iar toate obiceiurile și modelele de comportament o trag și mai adânc în acest abis.

Când mama suferă în strânsoarea anxietății și mă alege ca ascultător, de fiecare dată îmi amintesc că tăcerea nu este numai aur, ci o necesitate vitală. Și că ar trebui să fiu aici și acum, să fiu cu ea, să fiu atent la ceea ce spune – aceasta este abilitatea de a asculta.

Iată câteva modalități care te pot ajuta să-ți îmbunătățești capacitatea de a-i asculta (și a-i auzi) pe cei dragi:

1. Recunoaște și confirmă semnificația a ceea ce ți se spune.

Uneori, un simplu gest afirmativ din cap poate fi un semnal puternic și pozitiv al sprijinului acordat omului drag. Această acțiune aparent nesemnificativă face interlocutorul să înțeleagă că ești atent la ceea ce spune.

Însă confirmarea importanței și opiniei sale nu este deloc egală cu aprobarea acesteia. Am înțeles că, pentru a recunoaște și a confirma semnificația opiniei mamei mele, nu sunt obligat să fiu de acord cu ea sau să-i aprob comportamentul.

2. Respiră profund.

Fii atent la modul în care respiri în timp ce comunici cu omul drag. Dacă atunci când trebuie să dai răspunsul nu ai suficient aer în plămâni, acest lucru poate schimba tonul răspunsului și, prin urmare, percepția interlocutorului. Este foarte posibil ca replica ta să sune mai dur sau mai nerăbdătoare decât ai dorit.

În trecut, observam în mod repetat că, în mijlocul unei conversații tensionate cu mama, deseori mi se oprea respirația. De atunci, am învățat să percep asta ca pe un semn că ar trebui să mă calmez, să respir profund și să acord mai multă atenție conversației în sine, decât propriilor replici.

3. Uneori, cel mai bun sfat pe care îl poți da – este de a nu da niciun sfat. 

Pericolul sfaturilor necerute – este că ele vor fi percepe ca o dovadă că nu crezi în capacitatea omului drag de a-și rezolva singur problemele. Și cu cât mai mult îi impui ideile și soluțiile gata, cu atât mai des faci aluzii că aceste idei și soluții sunt cel mai bun lucru la care se poate gândi. Deci, riști să te cerți, iar el îți va ignora cuvintele, chiar dacă ai cele mai nobile intenții.

Sunt convins că credința în cei dragi ne schimbă comportamentul și stilul de comunicare – adesea imperceptibil din exterior, dar destul de semnificativ.

Schimbările comportamentului nostru pot duce la schimbări corespunzătoare în cei pe care îi iubim. Atunci când ei știu că suntem de partea lor și îi sprijinim, încep să creadă în abilitatea lor de a se schimba, devenind mai buni.