Iubește-ți corpul. Învață să te miști de parcă te iubești.

Mulți dintre noi au relații foarte ciudate cu propriul corp. O cititoare ne împărtășește povestea ei, despre cum a reușit în cele din urmă să se împace și să aibă o relație de prietenie cu propriul corp.

”Uneori mi se pare că nu voi putea iubi niciodată acea parte în care trăiesc permanent – corpul meu. Deși, până la zece ani, se pare că am făcut-o bine. Primele mele fotografii arată lumii o fată grasă și mulțumită, care se simte destul de confortabil.

Dar după zece ani ceva s-a schimbat. M-am maturizat devreme, iar înflorirea mea a fost însoțită de conversații neîncetate, care includeau cuvintele “bust”, “băieți” “fete”, “jenant”, “se permite” și “nu se permite”.

Am crescut și m-am maturizat cu un an mai devreme decât colegii mei. Pe deasupra, eram și grasă. Întotdeauna atrăgeam atenția asupra mea. Chiar și profesorii s-au alăturat agresiunii – uneori verbal, uneori cu indiferență tăcută. Adulții din viața mea știau perfect cum să tacă.

Și eu de asemenea. Până la sfârșitul școlii aproape niciodată nu am vorbit cu nimeni. Am avut nevoie de încă zece ani pentru a mă putea deschide cuiva din nou. În acel moment, mintea mea era complet ocupată de gândurile “să mănânc – să nu mănânc, greutate-calorii-dimensiune, corp-corp-corp”, și am uitat cum să-mi fac prieteni.

În schimb aveam mentori. Grijulii, atenți, care nu mă judecau, mă ascultau. Pentru că timp de zece ani am acumulat un vocabular de cuvinte care trebuiau să iasă. Și lacrimi. Urmate de mânie. Apoi de anxietate. După ea depresie. Apoi tristețe. Apoi …

Apoi, treptat a urmat restartarea. Nu-mi plac cuvintele “renaștere” și “actualizare”. M-am prefăcut că era ziua numărul unu. Am început din nou, reevaluându-mi relațiile, speranțele, visurile și obiectivele.

Fac asta și acum. A doua restartare a fost acum câteva luni, când am fost diagnosticată cu hipotiroidism. M-am frânt din nou pe bucăți și nu eram capabilă să mă adun. De aceea, am fost nevoită să ”mă deconectez” și să încep din nou.

Una dintre componentele care au contribuit la crearea fundației mele este – yoga. Profesoara mea Adriena este mai tânără decât mine – și mult mai matură. Foarte înțeleaptă! Se întâmplă adesea să se oprească și să mă aștepte în timp ce mă răsucesc într-o postură imposibilă. Ea îmi spune: “Mișcă-te de parcă te-ai iubi.” Astăzi, după ce am auzit din nou aceste cuvinte, am înțeles în sfârșit sensul lor.

Eu și corpul meu întotdeauna am avut o relație dificilă. Dar, datorită acestor exerciții am început să mă mișc spre iubire. Nu mă mai gândesc la ceea ce mi s-a spus odată despre corpul meu. Acum ies cu el la plimbare și, uneori, la piscină. Seara aprindem lumânări de iasomie. Îi ofer odihnă, meditație și nu-i refuz vitaminele. La fiecare câteva luni îmi duc hormonii capricioși la endocrinolog pentru a le face teste. Hormonii mei adoră această atenție … venele și contul meu bancar – nu atât de mult.

Încă mai învăț să mă iubesc. Cred că fundația este deja pusă. Acum aștept. Aștept să apară cealaltă parte. Dragostea. Dragostea pe care toată viața visam să o obțin de la cineva și abia acum înțeleg că o pot obține doar de la mine.”