Fii mai înțelept. 12 reguli utile pentru a purta o conversație civilizată.

Toate regulile enumerate mai jos au fost scrise în anul 1692 de către avocatul englez Matthew Hale. Astăzi, cuvintele sale sunt mai relevante ca niciodată.

1. Nu minți

Minciuna este o crimă împotriva umanității. O societate fără adevăr este o societate nesigură. Minciuna îl afectează pe vorbitor: nu numai că îl dezonorează, dar îi provoacă dependență. În timp, el însuși nu va mai înțelege când minte.

2. Nu vorbi despre ceea ce nu înțelegi

Stai departe de situațiile în care minciuna îți poate scăpa accidental din gură. Nu afirma lucrurile de care nu ești sigur. Sau cel puțin avertizează dacă e doar o presupunere sau o opinie.

3. Fii laconic

Nu vorbi în zadar. Mai bine vorbește puțin, ascultându-i pe alții, absorbind cunoștințele, înțelepciunea și experiența lor.

4. Fii discret

Nu țipa în timpul unei dispute aprinse, păstrează-ți calmul. Fă-ți adversarul să înceteze cu ajutorul bunului simț, nu cu ajutorul zgomotului.

5. Nu întrerupe interlocutorul

Ascultă-l. Astfel îl vei  înțelege mai bine și vei putea da un răspuns mai coerent.

6. Cântărește-ți cuvintele

Cântărește semnificația a ceea ce vrei să spui și determină tonul cu care vorbești. Persoanele nechibzuite gândesc doar după ce vorbesc.

7. Urmărește neajunsurile oamenilor neplăcuți.

Dacă te afli în compania unor oameni mândri, observă neajunsurile lor. Astfel, vei putea evita greșelile lor atât în conversație, cât și în comportament.

8. Nu te lauda

Nu te lăuda și nu te evalua singur. Dacă te poate lăuda numai limba ta, acesta este un semn că ai o reputație joasă.

9. Nu vorbi rău despre cei absenți 

Cu orice ocazie vorbește oamenii numai de bine. Nu spune nimic rău despre cineva, dacă nu merită. Singura excepție poate fi situația în care astfel de conversații te pot ajuta să devii o persoană mai bună sau să-i protejezi pe ceilalți.

10. Nu fă glume pe seama neajunsurilor

Nu batjocori și nu ridiculiza defectele naturale ale unei persoane. Acest comportament lasă o impresie foarte proastă.

11. Fii atent cu afirmațiile negative.

Încearcă să nu ameninți sau să rostești cuvinte rele la adresa cuiva. Dacă trebuie să subliniezi o eroare, încearcă să o faci fără reproșuri, astfel încât persoana să nu se simtă prost. În caz contrar, reproșul nu te va ajuta cu nimic, dar poate întoarce omul împotriva ta.

12. Nu te supăra. 

Dacă omul spune cuvinte nu prea frumoase la adresa ta, fie-ți milă de el, nu te supăra. Tăcerea sau un răspuns politicos – este cea mai potrivită reacție la un astfel de comportament. Curtoazia și calmul îți vor salva nervii și vei obține reputația unei persoane înțelepte și discrete.