John Steinbeck: ”Nu-ţi fie teamă să pierzi iubirea. Dacă e adevărată, nu va dispărea.”

În 1958 scriitorul american, laureatul premiului Nobel John Steinbeck a primit o scrisoare de la fiul său. Tânărul scria că s-a îndrăgostit disperat de o fată pe nume Susan. Scrisoarea de răspuns este plină de înțelepciune și rămâne actuală şi astăzi.

„Dragul meu Tom

Am primit scrisoarea ta azi dimineață. Îţi voi împărtăși gândurile mele și desigur, Elaine tot îţi va scrie.

În primul rând, dacă ești îndrăgostit, este un lucru minunat. De fapt, e cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla cuiva. Nu permite nimănui să-ţi umilească dragostea, să râdă de ea.

În al doilea rând, există două tipuri de iubire. Prima – este iubirea orgolioasă, avară, lacomă, când oamenii se folosesc unul de celălalt pentru a-şi satisface orgoliul. Este o iubire bolnavă.

Cea dea doua – scoate din tine cele mai bune calități: bunătatea, grija faţă de cineva şi respectul. Mă refer la respectul profund, când îl accepți pe celălalt ca fiind o personalitate unică, de neprețuit.

O iubire te poate face să te simți nefericit, mic, slab, iar alta poate dezvălui în tine puterea, curajul, generozitatea şi chiar ințelepciunea de care nici nu bănuiai. Îmi spui că nu este o iubire copilărească. Ei, bine dacă simți atât de profund – cu siguranță nu este o pasiune copilărească. Însă, nu cred că ai vrea să-ţi povestesc despre sentimentele tale. Le cunoști mai bine decât oricine. Ai fi dorit să-ţi sugerez ce să faci şi aici chiar te pot ajuta.

În primul rând – bucură-te, savurează şi fii recunoscător că experimentezi acest sentiment. Iubirea e cel mai bun și cel mai frumos lucru care poate exista. Încearcă să-i corespunzi. Dacă iubești – nu e greșit să vorbești despre asta. Doar că trebuie să ții minte: unii oameni sunt foarte timizi, de aceea trebuie să fii atent şi blând, pentru a nu-i răni. Fetele pot înțelege sentimentele tale şi fără cuvinte, dar de obicei, doresc să vorbești despre ele cu voce tare. Uneori se întâmplă ca dragostea noastră nu este împărtășită – dar acest lucru nu o face mai puțin adevărată şi prețioasă.

În ultimul rând – știu ce simți, pentru că simt același lucru şi sunt fericit că acum cunoști acest sentiment.

Vom fi bucuroși să o cunoaștem pe Susan. Casa noastră este întotdeauna deschisă pentru ea. Și mama ta cunoaște multe despre iubire, probabil te va ajuta mai mult decât mine.

Și să nu-ţi fie teamă să pierzi iubirea. Dacă e adevărată, nu va dispărea. Cel mai important lucru este – să nu te grăbești. Lucrurile bune rămân cu noi pentru totdeauna.

Cu dragoste, tata.”