”Îmi fac griji. Fiica mea are 24 de ani și încă nu este căsătorită.”

”Am o problemă: fiica mea de 24 de ani are o mulțime de admiratori, dar găsește în fiecare defecte și crede că nu există bărbați decenți. A spus că nu are de gând să se căsătorească. Îmi fac griji pentru ea, nu mi-aș dori să rămână singură.” – Ana-Maria, 54 de ani

Răspunsul psihologului:

Dvs. scrieți: “Am o problemă”, iar apoi spuneți că, în opinia dvs., fiica dvs. are o problemă. Adică pentru ea viața personală (sau absența ei) poate fi destul de confortabilă. Și vă faceți griji numai dvs. Numai dvs. vă doriți ca ea să iasă din zona de confort, pentru că vă neliniștiți? Vă este teamă că vârsta de 24 de ani este un prag când ar trebui să-ți creezi o familie, iar dacă nu se întâmplă, devine o sarcină și mai dificilă.

Probabil pentru ea, respingerea tuturor bărbaților – este o modalitate de control, când nu există iritanți, nu există presiune. Unii oameni exact așa percep relațiile, intimitatea. Totul depinde de personalitate, de atitudinile ei, istorie, educație și dezvoltare.

Respingerea tuturor admiratorilor poate apărea și datorită perfecționismului. Din anumite motive și-a format unele standarde care permit blocarea sentimentelor. Perfecționismul ajută și la ascunderea problemelor legate de stima de sine: “Nimeni nu este suficient de bun.” Acest lucru îi permite omului să nu lase pe cineva să-l cunoască îndeaproape. Bărbații, în cele din urmă, nu înțeleg ce fel de persoană este, ce crede, se simte.

În orice caz, nu veți putea face nimic pentru ea, chiar dacă presupunem că pentru viața ei personală există bariere psihologice. Dacă faceți presiune asupra ei, doar veți provoca respingerea. Îi puteți propune să se adreseze unui psiholog.