Pentru a calma un om trist spune-i aceste 3 fraze, în loc de ”Nu-ți face griji”.

Pentru a calma o persoană emoționată nu este suficient să o îndemni să nu-și facă griji în privința problemei. Iată ce îi poți spune în schimb:

1. “Cum te pot ajuta?”

Ajutorul real este mult mai bun decât orice cuvânt liniștitor. Dacă omul se află într-o situație dificilă, încearcă să-l ajuți. Da, se poate întâmpla că nu poți face nimic. Dar omul va vedea că ești dispus(ă) să-i oferiți umărul și să-l ajuți. Astfel îi arăți că se poate baza și în viitor. Chiar dacă nu poți ajuta persoana, ea se va simți mai calmă, știind că cineva o sprijină.

2. “Înțeleg ce simți acum.”

Amintește-ți cât de mult îți făceai griji pentru ceva. În acele momente, probabil te simțeai singur(ă). Când se întâmplă ceva neplăcut, avem tendința să credem că numai nouă ni se poate întâmpla. Dar în realitate nu este așa.

Dacă ai fost într-o situație similară, spune-i persoanei despre experiența ta. Ea va avea încredere în tine și se va simți mult mai bine. Împărtășește-i sfaturi despre modul în care ai reușit să treci peste această situație neplăcută. Las-o să vadă prin exemplul tău că această problemă se poate rezolva.

3. Permite-i să-și exprime emoțiile. 

În ciuda tuturor eforturilor și dorințelor tale, nu-i poți ajuta pe toți. Dar îi poți ajuta să-și deschidă sufletul. Atunci când există cineva care te poate asculta și compătimi la momentul potrivit – deja este un lucru pozitiv.

Nu poți ajuta omul nici cu acțiuni, nici cu sfaturi? Doar recunoaște-i problema și permite-i să vorbească. În acest fel, îl faci să înțeleagă că în fața ta își poate împărtăși sentimentele și exprima în mod deschis emoțiile.