Iată de ce nu trebuie să vorbești despre problemele tale cu oamenii apropiați.

Viața personală a fiecărui om este plină de probleme, care mai devreme sau mai târziu se întâmplă. După cum știți, oameni cu adevărat fericiți nu există. Singura întrebare este gravitatea acestor probleme pentru psihicul nostru și modul în care le percepem.

Când dificultățile sunt tot mai multe și mintea îți explodează de negativism vrei să te plângi cuiva. Vrei să fii ascultat, înțeles, susținut și chiar vrei să-ți rezolve problema. În acest caz, primii oameni care îți vin în minte sunt familia și prietenii tăi.

Oamenii apropiați nu sunt zei, ci doar oameni ca și tine.

De cele mai multe ori ei nu-ți vor putea oferi ajutor de calitate, pentru că și ei au îndoieli, temeri și o viață personală, la fel ca tine. Și nu vor fi întotdeauna competenți în rezolvarea problemei tale. Pe de altă parte, dacă ești important pentru această persoană, ea se va simți obligată să te ajute. De aceea, sfatul său poate fi un dezavantaj. Și dacă nu ai ajuns la rezultatul dorit, vei da vina pe cel care ți l-a oferit. Iar acest lucru va duce inevitabil la tensiune în relație.

Noi suntem stăpânii și creatorii destinului nostru.

Atunci când ceri ajutor psihologic de la prieteni și rude în mod constant, nu-ți mai asumi responsabilitatea pentru viața ta. Dar trebuie să înțelegi un adevăr incontestabil – nimeni nu-ți datorează nimic. Fiecare dintre noi trebuie să-și rezolve problemele singur, iar ajutorul extern este un act voluntar. Cel care rămâne fidel acestui postulat simplu, de regulă, arată demn în ochii celorlalți. Este o persoană sigură, responsabilă, capabilă să aibă grijă de nevoile sale.

Avem grijă de relații.

Nu merită să supraîncarci alți oameni cu problemele tale, dacă prețuiești atât de mult comunicarea și relația cu ei. Prin urmare, înainte de a-ți împărtăși sentimentele dureroase, gândește-te de câteva ori cât de mult îl interesează pe celălalt viața ta personală. Pentru că nimănui nu i-ar plăcea să fie un coș de gunoi emoțional.

Cu toate acestea, cele menționate mai sus nu înseamnă că ar trebui să eviți conversațiile intime cu cineva în care ai încredere. E vorba de altceva. De faptul că nu poți face acest lucru în mod continuu. Este și ineficient, și rău pentru relație. Prin urmare, cea mai sănătoasă soluție într-o situație în care te preocupă o problemă greu de soluționat, va fi să soliciți ajutor profesional.