Studiu: Oamenii care folosesc un vocabular obscen sunt mai cinstiți decât ceilalți

În multe culturi, utilizarea înjurăturilor în conversație este considerată o manifestare a furiei și grosolăniei. În plus, limbajul obscen este privit ca o dovadă a lipsei principiilor morale, iar persoana care înjură este asociată cu clasa inferioară a societății. Dar, în ciuda acestor lucruri, folosirea vocabularului deviant ajută oamenii să fie mai cinstiți cu ei înșiși și cu cei din jurul lor.

Cuvintele obscene semnalează sinceritatea sentimentelor

Oamenii folosesc cuvintele obscene pentru a-și exprima sentimentele nefiltrate și pentru a-și arăta sinceritatea. Desigur, vocabularul vulgar în unele cazuri este complet inadecvat, dar utilizarea acestuia sugerează că omul nu-și controlează emoțiile, exprimându-și deschis opiniile.

O echipă de oameni de știință a ajuns la această concluzie după efectuarea mai multor studii. În timpul studiului ei au intervievat 276 de persoane și au analizat rezultatele.

Participanții au fost rugați să scrie cuvintele și expresiile obscene pe care le adoră și le utilizează cel mai frecvent, iar apoi să evalueze motivele pentru care le utilizează. Oamenii de știință au măsurat nivelul de onestitate al participanților pe o scară specială de minciuni. Ca rezultat, s-a dovedit că respondenții care au scris cele mai multe expresii obscene s-au dovedit a fi mai puțin predispuși să mintă.

Potrivit sondajului, participanții au folosit cuvintele obscene atunci când au vorbit sincer despre sentimentele pe care le-au experimentat într-o ocazie sau alta sau atunci când au încercat să-și depășească emoțiile negative. 

De asemenea, potrivit rezultatelor unui alt studiu, mărturia suspecților nevinovați era mai credibilă în cazul în care conținea cuvinte obscene. Atunci când își negau vinovăția, suspecții foloseau mai multe înjurături, decât vinovații atunci când negau acuzațiile.