7 motive pentru care nu ne simțim fericiți și ce putem face pentru a schimba lucrurile

Succesul profesional, iubirea, familia puternică, bogăția materială nu te ajută să te simți fericit? Să aflăm de ce se întâmplă acest lucru.

1. Nu înțelegeți ce este fericirea

Fericirea nu poate fi evaluată și măsurată. Ceea ce îl face pe unul fericit, ar putea să nu i se potrivească celuilalt. De aceea, dacă te simți nefericit, gândește-te ce evaluezi în acest moment? Scrie propria definiție a fericirii – acesta este unul dintre exercițiile cheie din psihologia pozitivă.

2. Nu te accepți

Îți place să desenezi, să dansezi, să scrii sau să citești? Lista poate continua.

Dacă nu-ți permiți lucrurile care îți aduc bucurie și te ajută să renunți la diferite situații de viață, doar pentru că îți par stupide sau neserioase, atunci acesta este un exemplu în care îți limitezi fericirea. Orice hobby-uri alegi – sunt o parte importantă a vieții tale fericite.

3. Te simți vinovat

Adesea oamenii cred că nu merită fericirea. Ei se simt vinovați când în viața lor totul este bine, iar cineva în acest moment trece prin momente dificile.

Ține minte: niciodată nu ar trebui să te simți prost pentru fericirea ta. Bucură-te de ea. Cu cât mai mulți oameni aplică asta, cu atât mai fericită va deveni planeta noastră.

4. Simți anxietate, neliniște, stres

Indiferent cât ești de fericit, acești trei factori sunt prezenți în viața noastră. Secretul este doar în gestionarea lor. Cel mai important lucru este să înțelegi ce te îngrijorează și nu-ți permite să simți ușurința care este atât de importantă pentru fericire.

5. Nu ai grijă de sănătate

Acesta este un alt factor care îți poate afecta nivelul fericirii. Multe studii au confirmat legătura directă dintre activitatea fizică, somnul bun, alimentația sănătoasă și fericire. Dacă nu practici acest mod de viață, poate că este timpul să faci unele schimbări pozitive.

6. Suferi de depresie 

Mulți oameni suferă de depresie. Aceasta nu este o tristețe sau o nemulțumire trecătoare, ci un sentiment constant de nefericire și lipsă de speranță. Depresia, de obicei, nu dispare singură și nu trebuie să rămână netratată. Dacă bănuiești că suferi de ea, cere ajutor profesional.

7. Nu știi ce te face fericit

Fiecare dintre noi are propriile criterii pentru o viață fericită. Dacă nu ai înțeles ce te face fericit(ă), probabil motivul este că nu te asculți. Criteriile de fericire pe care le respecți sunt opiniile impuse de societate, de mediul în care trăiești. Aștepți aprobarea lor și nu-ți alegi obiectivele. Cu toți suntem diferiți. Crează-ți o listă cu ceea ce-ți aduce fericire și plăcere ție. Scrie-ți obiectivele și prioritățile.

Observă momentele fericite. În clipa în care simți că ești fericit(ă) mai mult ca niciodată, oferă-ți ceva timp. Gândește-te la ceea ce simți acum și scrie definiția personală a fericirii. Numai tu alegi ce este fericirea pentru tine – o senzație trecătoare sau o stare permanentă.