Ce vrea de fapt omul care trece printr-o perioadă dificilă: sfaturi sau sprijin și iubire?

Tuturor ne place să oferim sfaturi, fără să ne gândim cât sunt de relevante acestea. Recent am trăit pe propria piele experiența de a primi sfaturi într-o perioadă proastă de viața mea. Și iată ce am înțeles:

”Știți, mie îmi place să învăț oamenii ce este viața, să le fac bine. Fac asta din dragoste, doar cu intenții bune. Vreau ca omul să se simtă mai bine, să-l ajut într-o situație dificilă.

Ce fac pentru a ajuta omul drag? 

Mai întâi, îl voi compătimi puțin, apoi îl voi întreba: “De ce s-a întâmplat asta? Puteai acționa altfel? De ce nu ai făcut-o? Și dacă întorci totul înapoi? “. Și cea mai stupidă întrebare: “Înțelegi că tu ești de vină? Nu mai fi trist. Hei! Încetează să-i indispui pe toți cu starea ta, bucură-te de viață …”

Ce se întâmplă cu el în acest moment?

În acest moment nici el nu înțelege nimic! Nu știe ce vrea și unde să meargă. Este șocat. În minte e ceață. O confuzie de gânduri, condimentată cu emoții. Vrea să fugă de astfel de întrebări cât mai departe. Singurul lucru pe care-l înțelege clar: ”Ei vor să mă corecteze, deci nu mă iubesc.”

Ce vrea de fapt omul care suferă?

El are nevoie de sprijin. De cuvinte precum: ”Vei reuși, ești cel mai bun!” Și încă o listă de exemple și calități care i-ar explica de ce. Ușor, discret, dar perseverent și zilnic. Amintește-i că lucrurile se vor îmbunătăți, că tuturor li se întâmplă.

În același timp, nicio încercare de a-l vindeca, de a-l corecta, de a te supăra pe el, de a-i arunca disprețuitor: ”Tu ești vinovat!” Doar iubirea zilnică. E simplu…

Rezultatul

Iubește-l și nu-l deranja. Nu-l deranja să se întoarcă singur la viață. În ritmul său. Cu conștientizările sale. Nu aștepta să fie așa cum vrei să-l vezi. Nu face presupuneri, concluzii, justificări … Și tu trăiești cu iluzia că știi cel mai bine. Ai parcurs o mie de km în pantofii acestui om? Chiar și a unui om apropiat, iubit, unul pe care-l cunoști foarte bine. Nu folosi rațiunea, doar inima, doar dragostea.

Iubirea este mai simplă și mai aproape decât pare. De fiecare dată când vrei să corectezi o persoană, să-l înveți să trăiască, să-l judeci – încearcă în schimb să-i spui un compliment, să-l inspiri, să-l încurajezi. Îți imaginezi cât de fericită va fi planeta noastră?