Singura modalitate de a te înțelege – este de a înceta să te minți…

Cel mai bun sfat pe care l-am primit în viața mea, a fost de la o doamnă pictoriță. Aveam pe atunci douăzeci de ani și mă plângeam că nu am timp pentru creativitate: am trei locuri de muncă, viața este teribil de grea, trăiesc cu o mulțime de vecini, am multe lucruri de făcut, vreau să scriu în liniște, să nu fiu întreruptă, dar mereu nu-mi ajunge timp. M-a ascultat și m-a  întrebat:

”La ce ești dispusă să renunți pentru a trăi viața la care se presupune că visezi?” Cuvântul cheie s-a dovedit a fi “se presupune”.

M-am simțit ofensată. Ce înseamnă “se presupune că visez?” Toată lumea știe că visez să scriu, că pentru mine acesta este cel mai important lucru în viață.

Apoi a continuat: “De ce pretinzi că acest vis este cel mai important, dacă viața ta aparține altor fapte și scopuri?”

În timp ce încercam să-mi revin, ea m-a atacat din nou: “Să presupunem că ai trei locuri de muncă. Cum se numește serialul tău preferat?”

”Clanul Soprano.”

“De astăzi anulezi abonamentul la televiziunea prin cablu. Se pare că ai timp să urmărești viața clanului Soprano, dar nu ai timp să-ți trăiești propria viață?”

Am tăcut.

“În ce bar mergi cu prietenii? Uită numele lui. Care este revista ta preferată? De mâine nu o mai citești.”

Îmi plac sfaturile ei. În ele nu există iluzia că “poți obține tot ce vrei”. Nu poți. Ceea ce faci în fiecare zi, îți determină viața. Dacă în viața de zi cu zi nu există un loc pentru visul tău, înseamnă că există ceva mai important.

Singura modalitate de a te înțelege – este de a înceta să te minți. Ziua are douăzeci și patru de ore. Ce este important pentru tine și ce – nu? Doar răspunzând la această întrebare, poți acumula timp și energie pentru a deveni cineva. Pentru a deveni tu însăți.

Autor: Liz Gilbert