Cum crești copii independenți? 10 Reguli recomandate de Claude Steiner.

Claude Steiner este autorul mai multor cărți, printre care renumita poveste terapeutică “A Warm Fuzzy Tale”. Cărțile sale sunt traduse în 11 limbi, iar “Scripts People Live” a devenit un bestseller mondial. Claude Steiner a fost premiat de două ori cu premiul Eric Berne.

Iată 10 sfaturi recomandate de autor pentru a crește copii independenți:

1. Nu nașteți copii dacă nu sunteți siguri că le puteți oferi 18 ani de grijă și protecție. Faceți tot posibilul să reduceți timpul în care copilul va depinde de voi, ajutându-l să devină independent cât mai curând posibil.

2. Scopul principal al educației – este de a-i oferi copilului posibilitatea să-și exprime pe deplin abilitățile de cunoaștere, spontaneitate și apropiere. Alte scopuri cum sunt disciplina, bunele maniere, autocontrolul etc. nu pot fi puse în fața independenței. Este permis să tindeți spre ea, dar numai dacă nu contravine obiectivului principal – autonomia.

3. Nu împiedica micuțul să-și exprime iubirea sau lipsa de iubire. Încurajează-l să dea, să ceară, să accepte și să respingă mângâierile.

4. Nu ignora logica, intuiția sau sentimentele copilului tău. Învață-l să ceară ca alții să-i respecte opinia. Învață-l să țină cont de opinia altora. Respectă opinia copilului tău.

5. Nu-ți minți niciodată copilul. Nici direct, nici prin tăcere. Dacă vrei să ascunzi adevărul, spune-i și explică-i sincer de ce.

6. Nu regla modul în care copilul se mișcă, nici modul în care își folosește vederea, auzul, atingerile, mirosul și gustul, cu excepția cazului în care, acțiunile sale îți încalcă drepturile sau creează un risc pentru el. Nu face presiune asupra lui. Nu asculta “experții” (profesorii și medicii): ei au greșit înainte și vor greși mereu. Corpul copilului tău este sfânt. Niciodată nu-l lovi. Dacă s-a întâmplat, imediat cere-ți scuze, dar nu te lovi pentru a scăpa de sentimentele de vinovăție. Asumă-ți responsabilitatea pentru propriile acțiuni și nu mai repeta greșelile.

7. Nu-ți salva copilul și nu-l urmări. Nu face pentru el ceea ce nu dorești să faci. Dacă se întâmplă, atunci nu-l urmări. Oferă-i posibilitatea să aibă grijă singur de sine, înainte de a-l “ajuta”.

8. Nu-l învăța comportamentul competitiv. Televiziunea îl învață suficient acest lucru. Mai bine învață-l să coopereze.

9. Nu-i permite copilului să-ți încalce drepturile. Ai dreptul la timp, spațiu și viață personală. Cere-i copilului să-ți respecte aceste drepturi și el o va face din dragoste pentru tine.

10. Ai încredere în natura umană. Crezi în copiii tăi. Când vor crește, te vor răsplăti cu dragostea lor.