Am încetat să găsesc scuze oamenilor și totul s-a schimbat…

Aveam obiceiul de a găsi scuze oamenilor, inventând tot felul de scenarii pentru a explica comportamentul lor ciudat sau necorespunzător. Și, bineînțeles, în loc să fiu dezamăgită de o persoană sau alta, credeam în propriile invenții.

Dar, în timp am înțeles că inventându-le scuze, doar sufeream. Cu cât mai mult te minți singur, cu atât mai multi oameni te vor minți.

Astfel, am încetat să caut scuze pentru acțiunile altora.

Am încetat să descifrez mesajele lor criptate, să citesc printre rânduri. Oamenii care au grijă de tine vor vorbi întotdeauna direct. Am încetat să fiu răbdătoare cu cei care vorbesc prea mult și fac prea puțin. Am încetat să cred în cuvintele lor, acum le observ doar acțiunile.

Nu mai fac excepții pentru oamenii care nu fac excepții pentru mine. Nu mai sunt aproape de cei care nu au fost alături de mine când aveam nevoie de ei. Nu mai comunic cu persoanele care mi-au răspuns la apeluri și mesaje doar atunci când aveau chef. Nu mai cred că oamenii răspund la bunătate cu bunătate – unii oameni la bunătate răspund cu egoism.

Nu mai cred că oamenii sunt atât de ocupați încât nu găsesc un minut să-ți scrie câteva cuvinte. E vorba de priorități.

Nu mai cred în cuvinte goale, sensul cărora se evaporă odată cu apariția soarelui. Am încetat să fiu înțelegătoare și am devenit rațională.

Cel căruia îi pasă va găsi o cale să fie cu tine, iar cel care este indiferent va găsi o cale să dispară. Este foarte simplu.

Cel care te iubește îți va dovedi. Cel care nu te iubește – va fi alături de tine doar atunci când are nevoie de iubirea ta și după ce o primește va uita de tine.

Cel care vrea să faci parte din viața lui, va face tot posibilul să păstreze legătură cu tine, își va aminti evenimentele, zilele de naștere și alte date importante. O persoană indiferentă față de tine se va bloca în “zona gri” – undeva între oamenii necunoscuți și prieteni sau undeva între prieteni și iubiți.

Am încetat să văd oamenii în tonuri gri.

Oamenii, fie sunt negri, fie albi. Fie sunt cu tine, fie împotriva ta. Fie te iubesc, fie nu. Fie au grijă de tine, fie nu le pasă. Fie găsesc scuze pentru a evada, fie găsesc motive să fie cu tine.