12 fapte ciudate și surprinzătoare despre ceea ce se întâmplă în mintea ta

Cât de bine știi ce se întâmplă în mintea ta?

Fiecare dintre noi este unic, însă multe procese psihologice din creierul nostru sunt surprinzător de previzibile. Iată ce spun psihologii despre unele dintre ele:

1. Îți amintești doar amintirea.

Când îți amintești ceva din trecut, ți se pare că creierul extrage o imagine din trecutul îndepărtat, dar, de fapt, îți amintești doar ultima amintire despre acest caz. Momentul însuși nu ți-l amintești. De aceea, amintirile au proprietatea de a se schimba: nu observi că ai adăugat un detaliu ultima dată.

2. Perspectiva canonică colectivă.

În anul 1980, psihologii au descoperit că inconștient ne amintim aproape toate obiectele într-o perspectivă canonică, adică vederea laterală și puțin de sus.

Este ușor de verificat: încearcă să desenezi o ceașcă. Cel mai probabil, vei desena o vedere laterală, dar în același timp suficient de mare încât să poți vedea marginea de sus.

2. Să fii respins este dureros

Pentru creier, respingerea psihologică este echivalentă cu o lovitură peste față. Creierul reacționează în mod egal la durerea emoțională și fizică, eliberând aceleași substanțe și activând aceleași zone.

4. Logica limbii străine.

Atunci când comunicăm într-o limbă străină, gândim mai logic și luăm decizii mai raționale! Abilitatea de a raționa are două aspecte: sistematic – rațional și subconștient – emoțional. Limba maternă se bazează pe cel de-al doilea. Cu alte cuvinte, când comunici într-o limbă străină, ești mult mai critic față de ceea ce se spune.

5. Efectul Dunning – Kruger.

Ai observat că oamenii inteligenți rareori își demonstrează inteligența, iar cei mai puțin inteligenți – dimpotrivă, tind să se supraevalueze?

Acest efect confirmă proverbul “Cu cât știi mai puțin, cu atât dormi mai mult”: cu cât o persoană își conștientizează mai puțin limitările, cu atât mai multă încredere are în competența sa. Amintiți-vă cât de minunate vi se păreau propriile desene din copilărie.

6. Muzica schimbă percepția

În funcție de muzica pe care o asculți, depinde modul în care percepi informațiile. Atunci când auzi un sunet, ochii așteaptă să vadă imaginea corespunzătoare. Într-un studiu realizat în 2001, oamenii care au ascultat muzica tristă – au determinat mai rău fețele fericite și invers.

7. Cântatul reduce anxietatea.

Cântatul cu voce tare reduce anxietatea și depresia, chiar dacă nu ai auz muzical. Cântatul duce la producerea endorfinelor și oxitocinei, hormoni care reduc stresul, îmbunătățesc starea de spirit, creează starea de confort, reduc ritmul cardiac și nivelul cortizolului.

8. Probabil ai negativismul în gene

Un studiu realizat în 2013 a constatat că unii oameni sunt predispuși genetic la gânduri negative, adică reacționează automat la lucruri mai puternic și mai negativ.

9. Anxietatea evoluează.

Cu 15 ani în urmă, oamenii de știință au descoperit că nivelul de anxietate al unui elev corespunde cu nivelul de anxietate al unui pacient psihiatric mediu din anii 1950. Iar astăzi, tulburările psihice sunt mult mai frecvente decât acum 15 ani.

Cu cât există mai mult stres și frici, cu atât există mai multă anxietate și tulburări afective. Prin urmare, ar trebui să acordăm mai multă atenție sănătății mintale, decât o făceau părinții noștri.

10. Sarcasmul te face mai inteligent

Glumele sarcastice sunt bune pentru creier! Deși sarcasmul este ofensator, acesta este unul dintre cele mai comune semne de inteligență. Pentru a face comentarii sarcastice, trebuie să înțelegi perfect tonul, sensul și starea de spirit, transformând totul într-o glumă. Prin urmare, oamenii sarcastici sunt inteligenți, creativi și puternici în gândirea abstractă.

11. Puterea luminii solare

Dacă starea ta de spirit se înrăutățește după o zi petrecută în încăpere, nu te grăbi să dai vina pe munca obositoare! Lipsa soarelui îți poate afecta starea de spirit și poate duce la dezvoltarea depresiei și a tulburărilor sezoniere.

Vitamina D contribuie la producerea hormonilor de plăcere în creier. Ca o plantă de casă, ai nevoie de lumina soarelui pentru o dezvoltare normală. Petrece cel puțin 10 minute pe/zi la soare!

12. Bolile psihosomatice

Ai observat că, atunci când ai dispoziție proastă mai des te înving durerile, inflamațiile și bolile? Nu este o coincidență! Corpul și mintea sunt legate, astfel încât atitudinea negativă este capabilă să ducă la afecțiuni fizice. Nu subestima puterea gândului.