Magia ordinii: 6 sfaturi utile de a-ți elibera și organiza casa de la japoneza Marie Kondo

Marie Kondo, autoarea bestseller-ului ”Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneza de a-ti elibera si organiza casa” ne inspiră să preluăm controlul asupra dezordinii din locuințele și viețile noastre.

Descoperiți 6 cele mai importante sfaturi ale autoarei:

1. Priviți dezordinea în ochi

”Aruncați toate lucrurile pe podea într-o grămadă pentru a vedea câte s-au acumulat. Apoi sortați-le pe categorii. Începeți cu îmbrăcămintea, treceți la cărți, hârtii, după care la lucrurile personale – în special, la cele sentimentale, cum ar fi fotografiile.

Atunci când puneți toate lucrurile pe categorii la vedere – în loc să le ascundeți în spatele unei uși sau într-un sertar – veți vedea câte aveți cu adevărat. Pentru a elimina dezordinea de pe podea, treceți prin fiecare și decideți ce păstrați și la ce renunțați.”

2. Păstrați doar ceea ce vă aduce bucurie

Marie Kondo ne recomandă să păstrăm doar ceea ce ne aduce bucurie. Această filozofie este pe placul adepților săi.

Când vine vorba de îmbrăcăminte, bucuria poate însemna cât de încrezătoare și frumoasă te simți în această rochie. Pentru cești și căni, poate fi utilitatea acestor obiecte în viața ta.

Pe măsură ce treci prin grămada de lucruri, amintește-ți acest concept de bucurie. Acest lucru te va ajuta să decizi ce obiecte păstrezi.

3. Decide cum vrei să trăiești 

Imaginează-ți cum ar fi ziua ta perfectă. Care sunt obiectivele tale de viață? Dacă ai un răspuns la această întrebare, asta îți influențează gândirea în organizarea lucrurilor. Și atunci despărțirea de obiecte devine mai ușoară.

De asemenea, poți planifica destinația lucrurilor pe care le păstrezi. Cărțile poștale sau proiectele de artă pe care le-ai păstrat pot deveni un colaj care va fi o operă de artă în casa ta.

4. Mulțumește lucrurile pe care le-ai eliberat

Procesul de eliberare a obiectelor nu trebuie să fie grăbit sau văzut ca o experiență negativă. Rostește cuvinte de recunoștință pentru ceea ce ți-a oferit acest lucru/obiect. Și doar atunci renunță la el.

5. Găsește loc pentru orice

Fișierele

Pentru documente, facturi, chitanțe și alte informații importante, fișierele și dosarele organizate în dulapuri sunt cei mai buni prieteni.

Etichetele

Etichetele garantează că totul are spațiul său, iar lucrurile similare sunt puse împreună pentru a avea mai ușor acces la ele. Un container de depozitare cu  etichetă este mult mai comod de utilizat.

Hainele 

Când vine vorba de aranjarea hainelor și eliberarea spațiului în dulap sau în sertare, se aplică următoarea regulă: îndoiți, nu atârnați. Marie Kondo adoră împăturirea hainelor în cel mai mic dreptunghi posibil.

6. Bucuria

Acest sfat, de asemenea, este psihologic. Una dintre ideile principale ale autoarei a fost că ordinea poate fi o acțiune pentru suflet, nu doar un act fizic. Vei trata spațiul, hainele sau orice element pe care îl utilizezi cu recunoștință pentru serviciul său.