5 metode care te vor ajuta să nu mai pui totul la suflet.

Adesea te gândești la ceea ce spun alții, derulând în minte situațiile? Este timpul să înveți să-ți controlezi emoțiile și să filtrezi experiențele dureroase.

Pentru că multe evenimente și comportamentul celor din jur, nu întotdeauna sunt asociate cu personalitatea ta, de cele mai multe ori ele nu au de-a face cu tine, ci sunt provocate de starea lor emoțională, de educație sau de problemele personale. Încearcă următoarele metode pentru a-ți ușura viața.

1. Concentrează-te pe alte interese.

Învăță să-ți redirecționezi energia spre ceva productiv. Întotdeauna trebuie să ai o “listă” de obiective (ceea ce dorești, spre ce tinzi) și hobby-uri (ceea ce te interesează și îți distrage atenția). Atunci când gândurile obsesive despre o conversație sau o situație neplăcută încep să te bântuie, spune “STOP” și îndreaptă-ți atenția către ceva interesant.

2. Controlează-ți emoțiile.

Dacă simți că te copleșesc emoțiile, ia rapid măsuri pentru a calma “furtuna interioară”. De ajutor pot fi tehnicile simple, scopul cărora este să-ți îndrepte atenția de la emoții la senzații fizice. De exemplu, încordarea și relaxarea degetelor mânii cu ajutorul unei mingi anti-stres, numărarea în gând și simțirea fiecărui deget de la picioare … Este foarte important să execuți tehnicile conștient, nu în mod automat.

3. Identifică-ți punctele slabe.

Fiecare persoană este mai sensibilă la anumite subiecte sau probleme (aspect, eșecuri profesionale etc.). Scrie “punctele dureroase” și încearcă să le accepți, dezvoltându-ți o atitudine plină de umor și indulgentă față de ele. Pregătindu-te în prealabil, îți vei putea controla reacția atunci când cineva îți va atinge punctele slabe.

4. Crește-ți stima de sine.

Încrederea în sine – este cel mai bun remediu împotriva sensibilității excesive. Fii activă, învață lucruri noi, găsește-ți noi talente. Gândește-te pentru ce ești mândră, nu ezita să arăți acest lucru și să-l aplici în viață. Nu uita să te lăuzi chiar și pentru cele mai mici realizări, pentru că orice victorie crește stima de sine.

5. Învață să comunici constructiv.

Îți poți limita comunicarea cu oamenii neprietenoși și te poți înconjura cu oameni pozitivi. Însă este mult mai ușor să înveți să-ți exprimi în mod adecvat sentimentele, atunci când ceva nu-ți place. De exemplu, îi poți spune soțului: “Sunt îngrijorată când mă critici că nu am reușit să fac ordine în casă.” în loc de “Întotdeauna te agăți de această dezordine, fă singur dacă nu-ți place!”

Desigur, nu există niciun buton în sufletul tău, care ți-ar permite să nu mai pui la suflet tot ce se întâmplă în jurul tău. Cu toate acestea, stabilindu-ți corect prioritățile, te vei putea concentra pe momentele plăcute, nu pe atacurile celor din jur.