Înțelept: Omul crește cu adevărat atunci când este singur

Într-o zi ieșisem la plimbare în parcul de lângă academia în care studiez. O persoană cunoscută s-a apropiat de mine și m-a întrebat: ”Chiar mergi singur la plimbare?”

M-am simțit incomod când am auzit o astfel de întrebare. Cumva chiar voiam să-mi cer scuze sau să mă justific din cauza comportamentului meu. Să-i spun că greșesc, să cad în genunchi și să-l rog să nu mă judece atât de aspru. :). Dar nu i-a răspuns astfel și chiar m-am întrebat de ce mă simt atât de confortabil să merg singur la plimbare.

Nu pot spune că nu-mi place să mă întâlnesc cu prietenii sau că am probleme de comunicare. Îmi place să vorbesc și, în general, iubesc oamenii. Dar am o necesitate…

Această comunicare trebuie să dezvăluie ceva. Să fie profundă și de calitate înaltă. Dacă se întâmplă să fiu într-o companie în care există o discuție goală, din politețe, încerc să nu arăt că nu împărtășesc acest tip de distracție. Încerc mereu să evit aceste companii, dar în orice situație trebuie să fii mereu politicos. Cu toți.

Există o înțelepciune profundă pe care am găsit-o recent la înțelepții antici. Ideea este că, omul crește cu adevărat atunci când este singur. El are nevoie de pace și liniște pentru a înțelege cele mai dificile lucruri. Cealaltă persoană doar îl va împiedica să se concentreze, să se gândească și să avanseze.

Dar, pe de altă parte, cel mai înalt grad de maturitate umană este atunci când omul este conectat cu alții, în ciuda faptului că creșterea lui are loc când este singur. Stephen Covey împarte maturitatea umană în trei nivele:

1. Dependența de ceilalți – cel mai scăzut nivel;

2. Independența de ceilalți – un nivel mai ridicat;

3. Interdependența – cel mai înalt nivel de maturitate.