10 Semne în comportamentul copilului, care îți arată că trebuie să meargă la psiholog

Există semne în comportamentul copilului pe care nu ar trebui să le treci cu vederea, ci să ceri sfatul unui psiholog.

1. Auzi plângeri constante despre comportamentul agresiv al copilului tău la grădiniță / școală.

2. Fiul sau fiica ta se plânge în mod constant pe colegi: “Nu vor să se joace cu mine”, “Ma insultă”, “Toți sunt răi”, “Ei din nou au…”.

Atunci când copilul vine de la grădiniță / școală/ din stradă cu mai multe impresii negative decât pozitive, acesta este un motiv să înțelegi ce se întâmplă și să alegi o strategie pentru a-l ajuta.

3. Copiii tăi se luptă mereu între ei. Dacă mai mult de jumătate din timpul petrecut împreună sunt lacrimi, certuri, supărări și chiar bătăi, atunci este timpul să înțelegi ce se întâmplă.

4. Caz repetat de furt. Un singur caz – este aproape normal. Majoritatea copiilor au experiența de a lua lucruri străine. Dar dacă situația se repetă sau devine regulată, atunci reacția ta la astfel de situații este greșită sau copilul are probleme psihologice grave. Un psiholog te va ajuta să alegi reacția potrivită și să înțelegi motivele furtului repetat.

5. Fiul sau fiica ta are probleme la învățătură. De exemplu, nu vrea să participe la activități sau are un comportament urât la școală. Dacă fiul/fiica ta “a vorbit la ore cu vecinul de bancă “, ”nu a fost pregătit pentru lecție” sau “a alergat pe coridor”, atunci nu ar trebui să-ți faci griji. Însă, dacă ți se spune că fiul tău în timpul orelor se plimbă prin clasă, se urcă pe bancă, atunci merită să consultați un specialist.

6. Copilul tău nu însușește programul școlar sau o face cu mare dificultate. Diagnosticarea individuală a sferei cognitive și emoțional-volitive vă poate ajuta să determinați cauzele eșecului și să identificați soluțiile.

7. Fiul sau fiica ta adesea este capricios, face crize de isterie sau demonstrează emoții negative violente.

8. Copilul tău adesea spune că “nimeni nu-l iubește”, că “nu trebuia să se nască”, “nu vrea să trăiască”, sau “nu vede sensul în viață”.

9. Dacă între tine și copil nu există înțelegere.

10. Dacă recent ai divorțat de mama/tata copilului. În această situație, este important să “vezi” ce sentimente, gânduri și concluzii a tras copilul din această situație.

Pentru a rezolva cu succes aceste probleme, în majoritatea cazurilor, este nevoie de a lucra psihologic cu părinții și de activități psihologice cu copilul.

Părinții care doresc schimbări serioase și stabile în aceste situații, trebuie să fie dispuși să lucreze asupra lor, să-și schimbe modelele de educație cu care sunt obișnuiți. Pentru că în multe cazuri, comportamentul problematic al copilului este rezultatul educației din familie.