3 Motive care ne împiedică să facem primul pas spre reconciliere.

Este minunat să ai în viața ta oameni apropiați. Omul are sentimentul de securitate, atunci când știe că există rude și prieteni care nu sunt indiferenți, care îl vor sprijini în vremuri dificile. Însă îi ofensăm pe cei dragi mai des decât pe ceilalți. În fața străinilor ne reținem, iar în prezența rudelor nu întotdeauna reușim.

Este greșit să te gândești că în timp totul se va rezolva de la sine, pentru că acesta este un indicator al imaturității. Atunci când omul își recunoaște greșelile, în el poți avea încredere.

Ce ne împiedică să cerem iertare?

Putem vorbi mult despre beneficiile iertării. Putem pregăti versuri sau putem implora omul să ne ierte. Însă de cele mai multe ori…

– Mândria și egoismul pot fi un obstacol în calea reconcilierii. Mândria este cea care face omul să se gândească: “De ce eu? Nici el nu are dreptate.” Fiecare așteaptă cealaltă persoană să facă primul pas, iar supărarea se poate transforma în ură.

Pentru a rupe acest cerc vicios, trebuie să te calmezi, să analizezi ce ai făcut greșit și să vezi cum poți corecta situația. În acest caz, te va ajuta smerenia. Această calitate nu mai este la modă? Da, mulți oameni cred asta, dar este vorba despre relațiile cu oamenii dragi. Opinia majorității nu ar trebui să-ți afecteze deciziile. Nu este o rușine să recunoști că ai greșit, rudele și prietenii vor aprecia asta.

2. Educația – joacă un rol nu mai puțin important. Dacă în copilărie nu ai auzit de la părinți cuvântul ”Iartă-mă” și ție îți va fi greu să-l rostești. Aici trebuie să conștientizezi acest fapt și să lucrezi asupra ta. Încearcă să ceri iertare o dată și vei simți ușurință în suflet. Data viitoare nu-ți va fi atât de greu să ceri iertare.

3. Setarea incorectă. Deseori, oamenii se gândesc: “Dacă voi cere iertare, voi da de înțeles că sunt vinovat și îmi voi arăta slăbiciunea”. Această opinie este greșită. Într-o ceartă sunt implicați cel puțin doi oameni. Tu știi că există și partea ta de vină.