O întâmplare care mi-a rămas în memorie și m-a făcut să mă întreb: ”Oare noi știm să iubim?”

S-a întâmplat cu mult timp în urmă… Dar această întâmplare mi-a rămas în memorie.

Într-o zi venisem la consultația medicului. În sala de așteptare erau mulți oameni, însă mi-a atras atenția un cuplu în vârstă. Un bărbat, de aproximativ 70 de ani și o femeie de aceeași vârstă care stătea lângă el. Era clar că sunt soț și soție. Femeia îi spunea ceva foarte blând, îi îndrepta gulerul cămășii și literalmente sufla praful de pe el.

Eu fiind însărcinată și privilegiată, am încercat să intru în biroul medicului fără să-mi aștept rândul. Însă acest cuplu a trecut înaintea mea, iar doctorul m-a rugat să mai aștept puțin și să intru după. Am acceptat smerită și am părăsit biroul.

După ce și-a condus soțul, această doamnă s-a apropiat de mine și, cerându-și scuze mi-a spus că el este invalid și orb. M-am simțit incomod pentru comportamentul meu, aș fi putut să mă interesez. Însă bărbatul era îmbrăcat foarte elegant, stătea cu capul sus ridicat și nici măcar nu provoca milă.

Această femeie prietenoasă și drăguță, a început să vorbească despre soțul ei și toți cei prezenți în sala de așteptare o ascultau cu mare atenție. Ea îl lăuda și spunea câte calități bune are soțul ei. Enumerându-i virtuțile,  literalmente nu se putea opri. Fața îi strălucea de fericire. Nu se asemăna deloc cu femeile pe care le văd adesea. Rar întâlnești o femeie în vârstă care este mulțumită de viață și de soțul ei. Există multe femei singure cu ochi stinși. Și este foarte trist…

Atunci mi-am dat seama cine îi oferă forțe acestui bărbat, cine îl face să-și țină capul sus! În ciuda faptului că soțul ei fizic era destul de slab și, în plus, era orb, ea continua să-l trateze cu sensibilitate, continua să aibă grijă de el și să-i spună cuvinte plăcute.

Mă închin în fața unor astfel de femei. Cineva poate spune: “Probabil are pentru ce iubi acest bărbat, probabil ea s-a simțit toată viața cu el ca după un zid de piatră…

Într-adevăr, multe lucruri depind de femeie, pentru că în noi este incorporată mai multă dragoste și compasiune. Dragostea conține deja iertarea, răbdarea și respectul. De aceea, în loc să învinovățești pe cineva pentru nenorocirile tale, ai putea să te gândești: “Oare merit fericirea? Oare știu să iubesc?” Trebuie să înveți să iubești.