Greutatea în exces poate avea motive ascunse. Iată 10 dintre ele!

Mulți oameni supraponderali au de multe ori un “beneficiu” secret și inconștient din greutatea lor. Psihologii sunt convinși că dacă înlăturați cauza, atunci kilogramele vor dispărea. Ce motive se pot ascunde în spatele excesului de greutate?

1. Protecția împotriva agresiunii

Greutatea în exces – este o armură a corpului. Un ”costum de protecție” pe care îl poartă copilul, iar apoi adultul pentru a nu simți durerea agresiunii. Ești bătut cu centura sau atacat emoțional, stratul protector de grăsime îți vine în ajutor și nu simți atât de multă durere.

2. Pedeapsa pentru greșeli

Se întâmplă atunci când excesul de greutate devine o pedeapsă pentru greșeli, imperfecțiuni, comportament rău. “Voi mânca, voi deveni gras, urât – de asta am nevoie.” Astfel, inconștient copilul face față rușinii și vinovăției. Apoi aplică tacticile cunoscute și când devine adult.

3. Protecția împotriva durerii

”Mi-e teamă să mă apropii de oameni, mi-e teamă de a fi vulnerabilă. Voi face totul pentru a deveni grasă și urâtă, atunci îmi va fi clar de ce nimeni nu vrea să comunice cu mine. Nimeni nu va fi prieten cu mine, nu se va uita la mine, nu se va apropia, nu va vorbi și nu-mi va provoca durere.”

4. Înlocuirea bucuriei

În copilărie sau în adolescență, mâncarea era singura plăcere în viață. În jur nimic nu era ”dulce”: profesorii erau răi, colegii te hărțuiau, nu aveai un prieten adevărat, nu simțeai suficientă iubire și protecție din partea părinților. Mâncarea, în acest caz  – este cel mai accesibil mod care îți aduce plăcere.

5. Protestul

Mama îți spunea mereu: “Slăbește, nu mânca prea mult, menține-te în formă, de ce ai nevoie de asta?” Apoi, în semn de protest față de presiunea din trecut, copilul îi face în ciudă mamei și mănâncă în cantități nelimitate ceea ce anterior i-a fost interzis.

6. Evadarea din singurătate

Mâncarea – este o imitație a comunicării atunci când ești singur. Acest ”beneficiu” este caracteristic femeilor. Unele chiar fac un adevărat spectacol – servesc masa pentru doi, cu două platouri de mâncare, cu două pahare pline, de parcă ar fi o cină de familie sau una romantică. În cele din urmă femeia mănâncă pentru doi.

7. Nostalgia după momentele bune din trecut.

Poate că bunicul tău iubit în copilărie te ducea la cafenea și îți cumpăra prăjituri și ciocolate. La maturitate vrei să reproduci aceste amintiri calde și să experimentezi aceeași fericire și bucurie. Nu e rău dacă se întâmplă ocazional. Însă dacă în viața nu există nimic luminos și trăiești în trecut, atunci vei cumpăra mereu în drum casă ceva dulce.

8. Premiul

Unii oameni supraponderali recunosc că sunt obișnuiți să se premieze cu ceva gustos pentru un proiect dificil sau pentru o muncă importantă. Pentru că exact în acest fel, în copilărie erau răsplătiți cu ceva dulce.

9. Victima

Omul se comportă ca o victimă. El este atât de detașat de corp, de propriile senzații, încât nu simte că s-a săturat. Uneori, astfel se manifestă traumele copilăriei. De exemplu, copilul era forțat să mănânce, chiar dacă era deja sătul.

10. Loialitate față de familie

”În familia noastră, toți au fost grași.” Un astfel de mesaj primește copilul, apoi adolescentul și membrul adult dintr-o familie mare. “Când ești gras – ești fidel tradițiilor de familie, ești acceptat, ești parte a unui neam mare.”