Doar cei care-și planifică acțiunile, pot aștepta un rezultat bun

”Gândește-te din timp. Pentru mâine, pentru multe zile înainte. Pentru omul prudent nu există întâmplări, pentru cel precaut – zile negre. Nu aștepta până când apa îți ajunge la gât, pleacă mai devreme; Cu reflecții mature poți preveni cruzimea loviturilor…

Unii ar face și apoi s-ar gândi – de parcă nu caută noroc, ci scuze; alții nu se gândesc nici înainte, nici după. Însă trebuie să gândești toată viața, pentru a nu te abate din drumul cel drept… “.(Baltasar Gracian)

Baltasar Gracian: autor, om cu o minte strălucită, cu înțelepciune profundă și soartă grea. Un om ilustru al literaturii medievale. Acum ar fi fost numit doctor, scriitor… Toată viața lui a predicat. Era preot. Și scria cărți. A scris foarte mult. Și în fiecare dintre ele erau astfel de gânduri. Scurte.

Ce semnifică citatul?

Oamenii de multe ori nu-și planifică acțiunile și nu gândesc în avans. Ei sunt ghidați de emoții. În loc să reflecteze logic. Să gândească și să-și planifice acțiunile, cu un rezultat așteptat bun, ei preferă să acționeze la întâmplare.

Dacă îți faci un plan bun, nu te așteaptă nicio problemă. Desigur, există și excepții. Se poate întâmpla orice. Viața este un proces care curge și totul se schimbă în mod constant. Dar acest lucru nu schimbă faptul că o persoană pregătită, poate fi pregătită pentru aproape orice.

Da, planificarea necesită resurse. Pregătirea necesită timp. Toate acestea necesită eforturi și acțiuni benevole. Dar nu poți aștepta viitorul dacă nu-l planifici. Bineînțeles, el va veni. Dar nu te va bucura.

Memorați acest citat și spuneți-l atunci când cineva greșește, dar aveți grijă ca greșeala să nu fie foarte gravă. Și omul nu prea emoțional. Pentru că adevărul poate fi acceptat numai de cei puternici.

Iar dacă omul nu vrea să planifice nimic, cel mai probabil nu are voință atât de puternică. Dar merită să citați clasicul. Și la final să adăugați Baltasar Gracian. Faptul că știți această persoană și câteva rânduri scrise de el, vă va plasa un pic mai sus decât omul mediocru.