Copilul îți pune una dintre aceste 5 Întrebări? Iată ce îi poți răspunde!

De ce m-ai născut, de ce unii copiii sunt răi, când voi muri? Aceste întrebări pot confunda chiar și cei mai creativi părinți. Iată ce să-i răspunzi unui copil curios.

1. ”Pe cine iubești mai mult – pe mine sau pe fratele/sora mea?”

Răspuns: Vă iubesc la fel, deși sunteți atât de diferiți. Fiecare dintre voi este minunat în felul său și amândoi sunteți foarte importanți pentru mine. Tu îți iubești părinții la fel? Așa și eu îmi iubesc copiii la fel.

Nu manipula niciodată copilul, încercând să negociezi ceva cu el în schimbul cuvintelor de iubire. Expresia: ”O iubesc pe sora ta mai mult pentru că ea este un elev excelent” nu-i va provoca dorința de a învăța, ci doar gelozie și certuri.

2. ”De ce m-ați născut?”

Răspuns: pentru că noi cu tata ne iubim și am vrut ca un copil să devină rezultatul iubirii noastre, adică tu. Am visat să avem un copil inteligent, bun și minunat – și în cele din urmă te-ai născut tu.

Întrucât această întrebare apare aproape întotdeauna atunci când copilul vrea să primească atenție și grijă suplimentară, merită să-i spui cât de mult îl iubești, enumerându-i calitățile pozitive și lăudându-l. În același timp, dacă este o manipulare și el are nevoie de o ”confirmare” materială a cuvintelor tale, atunci nu trebuie să-i îndeplinești dorința.

Explică-i de ce nu poți sau nu consideri necesar să-i satisfaci cerințele și sugerează-i o alternativă.

3. ”Voi muri?”

Răspuns: toate animalele, plantele și oamenii mai devreme sau mai târziu mor. Fiecare dintre noi, și tu, inclusiv, ai o durată de viață. La început vei merge la grădiniță, apoi la școală, la facultate, vei lucra, te vei căsători, vei avea copii, vei călători foarte mult și vei descoperi lucruri noi. Ai o viață lungă, plină de evenimente și pentru ca ea să fie cât mai lungă, trebuie să ai grijă de sănătatea ta și să fii atent.

4. ”De ce eu sunt eu?”

Răspuns: Personalitatea fiecărui om – este o combinație de caracteristici înnăscute și dobândite. De la naștere obținem aspectul moștenit de la părinți, sănătatea și alte caracteristici biologice. De-a lungul anilor, dobândim obiceiurile, gusturile, simpatiile și antipatiile. Din toate astea se formează personalitatea.

Fiecare om se naște în țara și familia sa, este înconjurat de anumiți oameni, i se întâmplă anumite evenimente – și sub influența lor se formează ”eu-l” său. Nu există oameni identici, pentru că această listă de circumstanțe este unică pentru fiecare.

5. ”De ce îmi spuneți că sunt frumoasă, iar colegii nu au aceeași opinie?”

Răspuns: Conceptul de frumusețe este subiectiv. Dacă tuturor le-ar plăcea aceleași lucruri, atunci vom deveni identici. Ai o mulțime de caracteristici atractive (enumeră-le), deci cu siguranță va fi cineva care te va plăcea. Poate că această persoană există și acum, doar că e timidă și nu-ți spune asta.

Dacă adolescentul într-adevăr are probleme cu aspectul, nu te limita la o singură conversație, ajută-l să remedieze situația (mergeți împreună la sala de sport, ajută-l să aleagă îmbrăcămintea nouă elegantă, schimbați ochelarii pe lentile, etc). Eliminați cauza care nu-i permite să se integreze în rândurile colegilor.