5 motive pentru care nu-ți poți găsi iubirea. Explicațiile psihologului.

Adesea comunic cu oameni care vor să-și găsească iubirea. Dar există și cei care cred că nu au nevoie de iubire. Probabil pentru această categorie de bărbați și femei, acest text îi va ajuta să înțeleagă care este originea atitudinii lor negative față de iubire.

5 motive pentru care e dificil să-ți găsești iubirea

1.Nu crezi în iubire

În copilărie ai avut o experiență traumatică. De exemplu, știai că unul dintre părinți are un amant/amantă. Sau părinții au divorțat și cel cu care ai rămas a fost supărat pe fostul partener, considerându-l un trădător. Fiind copil nu erai capabil să evaluezi situația independent, de aceea ai acceptat necondiționat poziția acestei persoane apropiate și … ai rămas dezamăgit de dragoste.

2. Te consideri nevrednic de iubire sau ghinionist(ă) în dragoste

Ai înțeles acest lucru fiind încă un copil. Poate fi din cauza că nu te-ai simțit iubit de părinți. Însă asta nu înseamnă că ei au fost indiferenți față de tine. Aceasta era percepția ta subiectivă a situației din familie. Sau poate că părinții tăi erau prea anxioși și dragostea lor a luat forma celui mai sever control? Motivul stimei de sine scăzute și obiceiul de a aștepta doar lucruri rele s-a putut forma și la vârsta adultă – după mai multe eșecuri.

3. Nu ești capabil să te atașezi de cineva

Motivul acestei încălcări din nou, vine din copilărie. Probabil, în această perioadă alături de tine nu era nimeni care să-ți ofere sentimentul de securitate, de stabilitate și acceptare emoțională. Se întâmplă atunci când copilul își pierde părinții sau pe unul dintre ei. Motivul ar putea fi și moartea persoanei apropiate sau divorțul în familie. Se întâmplă și atunci când părinții sunt în viață, dar fac abuz de alcool, suferă de depresie sau alte tulburări psihice ori sunt prea dedicați muncii.

4. Ți-e teamă de singurătate, de aceea ești de acord chiar și cu relația în care nu există iubire. 

Nu ești gata să stai o perioadă fără partener, de aceea te agăți de oricine, chiar și de cel de care ar trebui să fugi fără să privești înapoi.

5. Ești prea concentrată(ă) pe probleme.

Îți faci griji din cauza relațiilor cu colegii la locul de muncă, din cauza unui raport neterminat, a unei evaluări negative a proiectului pe care l-ai făcut sau poate pentru că fiica ta are note mici, etc. Ești atât de implicată emoțional în aceste situații, te gândești atât de mult la ele, încât creierul tău nu are suficientă energie să caute o relație de iubire.

Te-ai regăsit în situațiile descrise? Nu uita că omul este singura specie biologică care are abilitatea de a conștientiza și a se schimba.