”Femeile caută bărbați care au avut femei frumoase”: 10 Citate Superbe din cărțile lui Milan Kundera

Cea de-a 90-a aniversare și-a sărbătorit-o recent Milan Kundera, romancier și eseist francez de origine cehă, cărțile căruia ne-au cucerit cu melancolia lor.

Vă invităm să descoperiți câteva citate superbe din cărțile autorului:

1. Gelozia posedă o abilitate uimitoare: de a lumina un singur bărbat, iar pe ceilalți de a-i lăsa în întuneric. (”Valsul de adio”)

2. Să faci dragoste cu o femeie și să dormi cu o femeie – nu sunt numai două pasiuni diferite, ci și aproape contradictorii. Iubirea nu se manifestă în dorința de a te împerechea cu cineva (această dorință apare în raport cu multe femei), dar în dorința somnului comun (această dorință apare în raport cu o singură femeie). („Insuportabila ușurătate a ființei”)

3. Nostalgia neputincioasă și îndelungată i-a strâns inima. Nu era doar nostalgia pentru o anumită persoană, ci pentru oportunitatea pierdută. Ea simțea dor pentru toate posibilitățile ratate, neobservate, evitate și chiar pentru cele pe care nu le-a avut niciodată.(„Cartea râsului și a uitării”)

4. Femeile nu caută bărbați frumoși. Femeile caută bărbați care au avut femei frumoase. Iată de ce amanta urâtă este o greșeală fatală. („Insuportabila ușurătate a ființei”)

5. Iubirea – este un remediu împotriva tuturor semnelor rele. („Nemurirea“)

6. Cochetarea este promisiunea de a face dragoste fără garanții. („Insuportabila ușurătate a ființei”)

7. Dacă e destinat ca dragostea să devină de neuitat, atunci situațiile întâmplătoare trebuie să zboare spre ea din primele clipe. („Insuportabila ușurătate a ființei”)

8. Niciodată nu vom afla de ce și ce îi irită pe ceilalți, ce ne face să fim simpatici și amuzanți; imaginea proprie este cel mai mare secret al nostru. („Personalitatea“)

9. Nu are rost să întrebi ce este iubirea. Fie ai experimentat-o, fie nu. Iubirea este iubire și nu se mai poate spune nimic despre ea. Sunt aripile care se lovesc de pieptul meu și mă împing spre acțiuni care par iraționale. (Nemurirea”)

10. “Nu există nimic mai dificil decât compasiunea. Chiar și propria durere nu este atât de grea precum durerea compasiunii pentru cineva, durerea pentru cineva, durerea înmulțită de fantezie și continuată cu sute de ecouri “.  (”Insuportabila ușurătate a ființei”)

11. Fericirea – este dorința de a repeta.