Renunță la lucrurile inutile, respectând această Regulă de Bază!

De-a lungul anilor, am învățat să renunț la aproape orice. De fapt, am început să simt plăcere și sentimentul de libertate atunci când renunț la ceva!

Din punct de vedere tehnic, nimic nu ne împiedică să renunțăm – cu excepția atașamentelor noastre, care au devenit adevărate obstacole în acest sens.

În acest articol aș vrea să vă împărtășesc cum scap de atașamentul față de lucruri. Dacă veți urma toate punctele din lista de mai jos, veți deveni minimaliști exemplari.

Regula de bază

Teoretic, putem da orice lucru. Desigur, din punct de vedere practic avem nevoie de cel puțin un set de haine, cel puțin un acoperiș deasupra capului, alimente și posibilitatea de a respecta igiena de bază. Dar teoretic, putem scăpa de orice lucru de care nu mai avem nevoie în scopuri practice.

Ce ne oprește? 

Fiecare obiect ne oferă ceva pe lângă funcția practică. Sau cel puțin asta credem. Aceasta este cheița și înțelegerea cum putem renunța la obiecte – noi credem că obținem ceva de la ele.

Credem că obținem:

Securitate. Posesia unor lucruri care ne garantează securitatea – doar ne oferă iluzia securității. Când ne simțim nesiguri, alergăm imediat și le cumpărăm. Însă adevărul este că, chiar dacă locuința e plină cu tot felul de lucruri pentru asigurarea securității, incertitudinea nu va dispărea. Ne putem pierde viața într-o explozie, într-un uragan sau în foc, putem muri din cauza cancerului sau atacului de cord, în ciuda tuturor precauțiilor. Securitatea este un miraj.

Confort. Păstrăm multe lucruri pentru că ni se pare că acestea ne oferă confort și plăcere. Probabil, ne oferă bucurie (temporară) sau ne distrag atenția de la unele probleme, dar pe termen lung, ele doar reduc confortul și ne fac rău.

Stima de sine. Păstrăm lucrurile, pentru că ni se pare că ele ne creează un anumit nivel de stimă de sine. De exemplu, o jachetă din piele ne poate oferi sentimentul că suntem cei mai grozavi din cartier sau unele cărți de pe raft ne fac să credem că suntem cei mai educați și inteligenți. Credem că lucrurile scumpe pe care le avem ne creează imaginea unei persoane de succes. Însă stima de sine se formează doar în mintea noastră. Ea este creată nu de lucruri, ci de noi înșine.

Dragoste. Dacă păstrăm unele cadouri de la bunica sau de la persoane dragi, credem că acesta ne oferă amintiri și emoții. În esență, ni se pare că obiectul prețios ne oferă iubirea acestor persoane. Însă iubirea lor nu este în lucruri. Nu vine de la ei. Iubirea este în noi. Noi suntem cei care generăm iubire și amintiri. Și pentru acest proces, nu avem nevoie de obiecte.