IATĂ cum poți obține BENEFICII cu ajutorul TĂCERII!

Tăcerea este cel mai puternic instrument de interacțiune socială, care nu întotdeauna înseamnă consimțământul și care poate fi folosită în beneficiul propriilor interese.

În acest articol vreau să vă împărtășesc câteva fapte interesante și recomandări utile, cum să aveți beneficii păstrând tăcerea și cum să controlați comportamentul altor persoane cu ajutorul tăcerii.

În ce cazuri tăcerea este de aur?

Tăcerea, întotdeauna a ajutat oamenii să evite situațiile incomode și dificile. De exemplu, atunci când nu suntem siguri de răspuns sau nu vrem să răspundem la o întrebare stupidă sau la un comentariu provocator. În acest caz este bine să păstrăm tăcerea, să pretindem că nu am auzit nimic.

De asemenea, tăcerea ne ajută să obținem o explicație detaliată. Dacă, după ce interlocutorul și-a prezentat gândurile, ideile, continuăm să-l privim lung în ochi, păstrând tăcerea, cel mai probabil el va umple pauza cu clarificări și completări importante.

Este destul de util să utilizați tăcerea în situațiile în care într-adevăr e mai bine să nu spuneți nimic. De exemplu, într-o dispută stupidă sau atunci când comunicați cu oameni dornici să creeze un conflict, o ceartă sau o luptă, cu oamenii care nu știu despre ce vorbesc sau sunt într-o stare emoțională instabilă.

Părțile negative ale tăcerii

În diplomație, tăcerea este considerată adesea rudă cu înțelepciunea. În același timp, în multe situații, când suntem atacați sau insultați în mod deschis – în astfel de cazuri nu ar trebui să rămâneți tăcuți. Aveți dreptul să vă apărați interesele și obiectivele.

În relații, tăcerea poate avea un efect negativ, dacă este folosită ca un instrument de pedeapsă. Mai ales atunci când vine vorba de tăcerea lungă, de boicot. Evitând omul, îi lovim puternic respectul de sine și dorința de a obține recunoaștere. Chiar și cuvintele indecente, certurile și criticile în diverse forme, pot avea un efect mai puțin dăunător decât ignorarea completă.

Când păstrăm tăcerea și nu reacționăm în niciun fel, omul poate deveni confuz. Lipsa unui răspuns clar declanșează în minte programe psihologice de presupunere și distorsiune a percepției. Oamenii pot inventa ceva ce nu a existat sau speculează ceea ce se întâmplă. De aceea, clarificând la timp faptele, ideile, adăugând informații importante – toate astea consolidează relațiile noastre cu cei din jur.