Cel mai scurt Test de Logică: Răspunde la doar 3 întrebări!

Acest test a fost conceput de profesorul Shane Frederick, în 2005.

Într-un articol publicat în The Journal of Economic Perspectives , Frederick a explicat că a ales trei întrebări pentru test, deoarece, în opinia sa, ele “dau naștere unor răspunsuri impulsive și eronate”.

Aceste întrebări obligă oamenii să facă concluzii rapide, în loc să analizeze lucrurile aparent simple.

În 2003, pe parcursul a 26 de luni, 3428 de persoane au făcut acest test. În timpul experimentului, doar 17% dintre studenți ( de la Universitatea Yale și Harvard) au dat răspunsuri corecte.

Testul a fost conceput pentru a testa abilitatea omului de a ignora primul lucru care îi vine în minte și de a gândi mai rațional.

Cele trei întrebări sunt:

1. ”O bâtă și o minge de baseball costă împreună 1.10 $. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Care este prețul mingii de baseball?”.

2. Dacă 5 aparate au nevoie de 5 minute pentru a crea 5 piese, cât timp vor avea nevoie 100 de aparate pentru a crea 100 de piese?

3. Există un iaz parțial acoperit cu nuferi. Zilnic suprafața lor se dublează. Pentru a umple complet iazul cu nuferi sunt necesare 48 de zile. Câte zile vor avea nevoie nuferii să acopere jumătate din suprafața iazului?

Răspunsurile:

1. Răspunsul tău este 10 cenți? Greșit. Dacă mingea ar costa 10 cenți, iar bâta cu 1$ mai mult, atunci bâta ar costa 1.10$, iar costul lor total va fi de 1.20 $ (10 cenți pentru minge şi 1.10 $ pentru bâtă). Logic, nu-i așa? Prin urmare, răspunsul corect este 5 cenţi. Dacă bâta costă 1.05 $, atunci este exact cu 1 $ mai mult decât costul mingii (5 cenți sau 0.05 $). Se obține $ 1.05 + $ 0.05 = $ 1.10.

2. Răspunsul tău este 100? Nu este corect. Un detaliu va fi creat în 5 minute, indiferent câte aparate sunt. Din întrebare se poate înțelege că un aparat are nevoie de 5 minute pentru a crea un detaliu. Iar asta înseamnă că 100 de aparate au nevoie de aceleași 5 minute pentru a crea 100 de detalii.

3. Răspunsul tău este 24? Greșit. Răspunsul corect este – 47 de zile, iar în ultima zi suprafața se va dubla. Dacă zilnic zona iazului crește de două ori, atunci când iazul va fi acoperit pe jumătate cu nuferi, în ziua următoare iazul se va acoperi complet. Știind că nuferii vor acoperi iazul în cea de-a 48-a zi, cu o zi înainte nuferii îl vor ”acoperi” pe jumătate.