Demonstrat științific: Cu cât experimentăm mai multe emoții, cu atât suntem mai sănătoși.

Am fost învățați să fim rezervați: o persoană adultă nu trebuie să-și exprime deschis sentimentele. Dar, de fapt, intensitatea exprimării emoțiilor ne afectează în mod direct sănătatea.

Uneori ne limităm în manifestarea sentimentelor sau în posibilitatea de a experimenta ceva. Asta însă ne face vulnerabili la boli. Cu cât viața emoțională este mai diversă, cu atât suntem mai rezistenți la boli. Cel puțin așa spun autorii studiului “Diversitatea emoțională”.

Despre faptul că emoțiile pozitive sunt benefice pentru sănătate, cercetătorii știu demult. Se știe că ele normalizează tensiunea arterială, reduc pulsul, întăresc sistemul imunitar. Persoanele cu atitudini optimiste au mai multe șanse să obțină beneficii din circumstanțele dificile. Starea de spirit bună ne poate proteja chiar și împotriva răcelilor. În general, oamenii iubitori de viață se îmbolnăvesc mai rar, trăiesc mai mult și trec mai ușor peste loviturile soartei.

Cu toate acestea, mai multe studii recente arată că sănătatea depinde nu numai de sentimentele pozitive, ci și de intensitatea lor. De asemenea, sunt necesare diferite experiențe care-i permit omului să-și mențină echilibrul emoțional și stabilitatea psihologică.

Oamenii care își permit să experimenteze mai des întreaga gamă de sentimente au o diversitate emoțională mai mare decât cei care se limitează la câteva emoții – bucurie, mândrie sau tristețe.

La oamenii care suferă de depresie, emoțiile pozitive sunt exprimate mai puțin divers. Despre asta vorbește un studiu realizat în 2018 în care o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge au studiat un mic eșantion de pacienți deprimați. Sentimentele pozitive din grupul principal erau mai puțin variate decât în grupul de control. Cei care manifestau o gamă de emoții “modestă” s-au plâns, de asemenea, că au episoade depresive frecvente și prelungite.

Sentimentele “rele”, de exemplu, tristețea, furia și invidia au și aspecte pozitive, după cum reiese din numeroase studii.

“Fiecare emoție negativă, într-un context specific ne poate ajuta să ne adaptăm” –  spune Louise Prussner de la Institutul Psihologic al Universității din Heidelberg. – Cel mai viu exemplu este – teama. Dacă pune stăpânire pe noi, atunci ne captează toată atenția. Inima bate mai repede, mușchii se strâng, pupilele se dilată. Organismul se pregătește pentru luptă cu viteza fulgerului – reacție care ne salvează viața în fața unui pericol real “.

Uneori emoțiile negative au un efect pozitiv asupra memoriei sau creativității. De exemplu, starea de spirit proastă concentrează atenția  – a descoperit cercetătorul Joseph Forgas de la Universitatea din New South Wales din Sydney în 2009. Omul de știință a intervievat 73 de clienți care ieșeau din magazinul de papetărie dacă au observat 10 articole pe care colegii săi le-au plasat anterior la casă. Subiecții care aveau dispoziție proastă au putut enumera mai multe obiecte decât respondenții care aveau dispoziție bună.